Směr Jerevan či Istanbul. Rusové v panice skupují letenky, ceny prudce vzrostly

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
21. 9. 2022 16:02
Po středečním vyhlášení částečné mobilizace vzrostl v Rusku zájem o letenky pryč ze země a prudce stoupla také jejich cena. Rusové začali ve velkém skupovat lety do destinací, které jim zůstaly po uvalení západních sankcí přístupné. Podle údajů serveru Aviasales tak byly na středu vyprodány hlavně přímé lety z Moskvy do tureckého Istanbulu či arménského Jerevanu, kam ještě Rusové mohou bez víz.
„Jsme připraveni použít jaderné zbraně, neblafuji.“ Putin při vyhlášení částečné mobilizace vyhrožoval Západu. | Video: Reuters

Částečná mobilizace, kterou ruský prezident Vladimir Putin označil za obranu před Západem, jenž se podle něj snaží oslabit a zničit Rusko, má v zemi okamžitou platnost. Tamní ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností a naopak se netýká studentů a branců. Armáda podle ministra Šojgua povolá na 300 tisíc rezervistů. 

Toto prohlášení u Rusů vyvolalo okamžitou odezvu. Data na serveru Google Trends podle agentury Reuters ukázala nárůst vyhledávání na serveru Aviasales, což je nejpopulárnější ruský web pro nákup letenek.

Rusové ve vyhledávači Google hledali spojení "jak opustit Rusko" už v úterý večer. Právě tehdy se čekalo, že Putin se svým projevem vystoupí před veřejenost, nakonec tak ale učinil až ve středu ráno.

Bezvízový styk Rusům momentálně umožňuje Turecko či Arménie, o přímé spoje do jejich metropolí s odletem ve středu byl proto podle serveru Aviasales největší zájem. Rusové ale nakupovali také letenky do gruzínské metropole Tbilisi, kam se z Ruska dá doletět pouze s přestupem.

Zpravodajský server The Moscow Times uvedl, že Rusové letenky do těchto tří metropolí s odletem 21. září vykoupili jen během několika minut po Putinově ranním projevu.

Výkup letenek se promítl také do jejich cen. Ruský turistický web Tourdom informoval, že zatímco ještě ve středu v osm ráno se cena letenek z Moskvy do Jerevanu pohybovala na 17,5 tisících rublech (7000 korun), po deváté ráno už spoj vyšel na téměř 23 tisíc rublů (asi 9500 korun).

Nejlevnější letenky z Ruska do Dubaje ve Spojených arabských emirátech se pak vyšplhaly na více než 300 tisíc rublů, tedy v přepočtu přes 120 tisíc korun.

"V Rusku je kvůli vyhlášené mobilizaci panika. Lidé stále mohou opustit zemi, ale letenky jsou vyprodané," citoval server Yahoo korespondentku agentury AFP Mariju Antonovovou.

Podle ní se navíc vyskytly už první případy mužů, kterým bylo v odletu zamezeno. Ruské železniční dráhy a aerolinky Aeroflot nicméně ve středu uvedly, že zatím nedostaly příkaz zakázat mužům ve věku 18 až 65 let jízdenky a letenky nakupovat.

 

Právě se děje

Další zprávy