ČSA a Smartwings dál bojují o život. Boeing pošle 220 milionů, stát prodlouží ochranu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 11. 2020 11:08
Česká letecká společnost Smartwings získala zpět část záloh ve výši téměř deset milionů dolarů (asi 224,6 milionu korun) od firmy Boeing za nedodané letadlo 737 MAX. Vedle toho společnost nadále po americkém výrobci vymáhá náhradu škod za nucené odstavení těchto problémových strojů. Firma také uvítala prodloužení moratoria na splácení dluhů do konce února.
Foto: Travel Service

Upozornil na to server Zdopravy.cz. "Šlo o zálohu za letadlo 737 MAX, které jsme měli obdržet do konce září a Boeing ho nedodal," uvedl šéf společnosti Jiří Šimáně. Kupní smlouva umožňovala Smartwings následně odstoupit od nákupu letadla, americká společnost proto nyní vrátila dříve zaplacenou zálohu. Podle webu nebudou dodány od Boeingu českému dopravci celkem dva stroje.

Smartwings řeší problémy s letadly Boeing 737 MAX už od loňského jara. Letadla byla po nehodách celosvětově odstavena a dosud nebyl povolen jejich opětovný provoz.

Smartwings tehdy vlastnila sedm těchto letounů, dalších 21 se pak ještě loni chystala převzít. Společnost v závěru loňského roku vyčíslila ztráty kvůli odstavení problémových letounů na více než 1,5 miliardy korun. Náhradu škody nyní aerolinky vymáhají po americkém výrobci.

Vedle této finanční injekce Smartwings uvítaly i prodloužení moratoria, tedy odložení splátek dluhů. S tím počítá tento týden přijatá novela zákona. Moratorium původně zajišťovalo firmám, které o to do konce srpna požádaly, tříměsíční ochranu před věřiteli. Původně mělo moratorium vypršet v závěru listopadu. Nyní se zákonodárci dohodli na prodloužení do konce února. 

"Umožňuje nám to získat více času pro nalezení vhodného řešení záchrany firmy v situaci, kdy se naše příjmy propadly o 90 procent," řekl Šimáně. Bez toho by podle něj byla situace pro společnost kritická. Smartwings nyní podle svého šéfa pracují na záchranném plánu, který by měl zahrnovat pomoc od investorů, odložení či snížení splátek a další kroky.

Letecká společnost na jaře žádala o pomoc stát, tu však zatím Smartwings ani sesterské ČSA dosud nedostaly.

 

Právě se děje

Další zprávy