Smartwings musí začít kvůli uzemněným boeingům škrtat lety. Se zákazníky se vyrovná

Ekonomika Ekonomika
5. 4. 2019 15:36
České aerolinky Smartwings sníží pro období letní sezóny kapacitu na svých linkách z Česka o osm procent. Důvodem je nejasná situace kolem toho, kdy se problémová verze letadel Boeing 737 MAX vrátí zpět do provozu. Lety sesterských Českých aerolinií budou provozovány beze změn dle letového řádu, uvedla společnost v tiskovém prohlášení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Smartwings Group

V rámci snížení kapacity se změní na vybraných linkách letové časy. Jinde letů oproti naplánovanému provozu ubude, případně se provoz linek dokonce dočasně pozastaví.

V těchto případech nabídnou aerolinky zákazníkům, kteří byli dotčeni těmito změnami překnihování na jiné lety. V případech, kdy bude jejich let zrušen a zákazníci nevyužijí možnost překnihování, pak vrátí peníze.

Jakých konkrétních linek a destinací se má omezení týkat dopravce neuvedl. Smartwings mají ve flotile celkem 7 letadel Boeing 737 MAX 8 a dalších devět měla společnost obdržet do začátku letní sezóny. Nová letadla Boeing 737 MAX 8 tak měla v letní sezoně činit zhruba jednu třetinu flotily.

"Tato situace, do které se letecké společnosti a naši klienti dostali, nás velice mrzí, o to víc, že jsme jí nezavinili. Děláme maximum pro minimalizaci dopadů, které uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 má na náš letový provoz a cestovní plány našich cestujících, a také proto, abychom zabránili dalším případným škodám," říká člen představenstva a generální ředitel Smartwings Roman Vik.

Provoz letadel Boeing 737 MAX kvůli březnové nehodě v Etiopii zakázala Evropská agentura pro bezpečnost létání (EASA). Stejně reagovala i řada dalších zemí.

"Vzhledem k rozsahu dopadů, které globální "uzemnění" letounů na naši společnost má, se tak není možné se nepříznivým efektům zcela vyhnout. Společnost Smartwings se omlouvá za nepříjemnosti všem zákazníkům, kteří budou dotčeni případnými změnami," dodávají aerolinky ve svém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy