Novinky na českých kolejích: Honeckerova pomsta v moderním hávu i hybridní lokomotiva

Czech Raildays
Jedním z nejvýraznějších vystavovatelů byl v Ostravě podle očekávání státní dopravce České dráhy. Veřejnosti představil hned dvě novinky. Tou první je modernizace vozů z přelomu osmdesátých a devadesátých let, která jsou ironicky označovány jako "Honeckerova pomsta". Těmto vozům se takto přezdívá kvůli stísněnému nepohodlnému interiéru a faktu, že vozy pocházely z bývalého východního Německa, kde tehdy vládl Erich Honecker. I přes nepohodlný interiér se ale jedná o technicky relativně kvalitní vozy s maximální rychlostí 160 kilometrů za hodinu.
Takto vypadal původní interiér vozů. V této podobě jezdí na některých tratích dodnes. Cestující si stěžují na stísněný interiér. Zajímavostí je, že tyto vozy šlo přestavět v případě války na sanitní vagony. Všechna sedadla šla rychle odstranit, ve vagonu mohlo být až 48 lůžek. Mimo to v nich bylo možné vytvořit i operační sál nebo lékařskou místnost.
Vojenský vzhled interiéru je po modernizaci minulostí. Cestující přivítá čistý prosvětlený interiér, moderní tenká sedadla či stolky pro práci na notebooku. Nové je i osvětlení. Naopak klimatizace zůstává jen nesplněným přáním. Vozy by mohly být nasazeny například na spěšné spoje v okolí Prahy.
Nové jsou i informační obrazovky. Na rozdíl od většiny starších modernizací Českých drah jsou sedadla umístěna především v rozložení podobném jako v letadle. Výhodou tohoto uspořádání je větší prostor na nohy. Nové sedačky jsou podobně jako v letadlech výrazně tenčí, než bývalo obvyklé v minulosti. Díky tomu umožňují dopravcům přepravit více lidí při zachování stejného komfortu.
Foto: Archiv ČD
Michael Bouška Michael Bouška
15. 6. 2019 19:33
V uplynulém týdnu proběhl v Ostravě každoroční největší český železniční veletrh Czech Raildays. Vystavovatelé představili hned několik novinek - České dráhy prezentovaly třeba nový bistrovůz či modernizaci starých vozů s koženkovými sedadly známé pod ironickou přezdívkou "Honeckerova pomsta". Novinky představila i společnost AŽD Praha, která ukázala motorák, který nově vyjede na takzvanou Švestkovou dráhu v Ústeckém kraji. Redakce Aktuálně.cz připravila výběr toho nejzajímavějšího, co mohli návštěvníci na akci vidět.
 

Právě se děje

Další zprávy