Rijád otevřel vzdušný prostor všem letadlům. Mohou sem tak i dopravci z Izraele

ČTK ČTK
15. 7. 2022 10:51
Saúdská Arábie se rozhodla otevřít svůj vzdušný prostor všem leteckým dopravcům, kteří splňují podmínky pro přelety. S odkazem na prohlášení saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví o tom v pátek informovala agentura Reuters. Podle agentury AP tím Rijád dává najevo, že zruší svůj dlouhodobý zákaz izraelským dopravcům přelétat nad saúdskoarabským územím.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Rozhodnutí má podle saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví přispět k "upevnění pozice království jako globálního uzlu spojujícího tři kontinenty a posílit mezinárodní leteckou propojenost".

Oznámení saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví bylo zveřejněno několik hodin předtím, než Biden jako první americký prezident odletí z Izraele přímo do Saúdské Arábie.

"Prezident Biden oceňuje historické rozhodnutí vedení Saúdské Arábie otevřít saúdskoarabský vzdušný prostor všem civilním dopravcům bez rozdílu, což zahrnuje i lety do Izraele a z Izraele," reagoval v prohlášení poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

"Toto rozhodnutí otevírá cestu k integrovanějšímu, stabilnějšímu a bezpečnějšímu regionu Blízkého východu, což je zásadní pro bezpečnost a prosperitu Spojených států a amerického lidu a pro bezpečnost a prosperitu Izraele," dodal. Biden se podle něj k věci vyjádří později v pátek.

Prohlášení saúdskoarabského úřadu Izrael nezmínilo. Saúdská Arábie Izrael neuznává a neudržuje s ním diplomatické vztahy. Agentura AP však oznámení Rijádu označuje za postupný krok k normalizaci vztahů, jenž navazuje na silné neformální kontakty, které si tito někdejší nepřátelé vybudovali v posledních letech kvůli společným obavám z rostoucího vlivu Íránu.

Podle zpravodajského webu The Times of Israel se očekává, že Biden v Džiddě oznámí úspěšné zprostředkování komplikované regionální dohody, na jejímž základě Saúdská Arábie podnikne kroky k normalizaci vztahů s Izraelem a zároveň oficiálně převezme od Egypta dva ostrovy.

Nejmenovaný americký představitel agentuře Reuters ve čtvrtek řekl, že Saúdská Arábie brzy umožní neomezené přelety izraelským leteckým společnostem a povolí přímé charterové lety z Izraele pro muslimy, kteří míří do Mekky na velkou pouť hadždž.

Poté, co Izrael pod záštitou USA v roce 2020 navázal diplomatické vztahy se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem, začala Saúdská Arábie izraelským leteckým společnostem umožňovat přelety do těchto zemí skrze zvláštní letecký koridor. Nynější rozhodnutí však podle The Times of Israel povede k několikahodinovému zkrácení doby letu mezi Izraelem a Indii, Thajskem, Čínou a dalšími asijskými státy.

V roce 2020 do Saúdské Arábie podle několika izraelských médií tajně přiletěl tehdejší izraelský premiér Benjamin Netanjahu na setkání s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Minulý týden několik izraelských novinářů navštívilo Saúdskou Arábii a zveřejnilo reportáže o tom, jak byli přijati.

 

Právě se děje

Další zprávy