Soud EU vyhověl Ryanairu a zrušil státní pomoc aerolinkám Condor

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 6. 2021 13:20
Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vyhrála v soudním sporu kvůli státní pomoci německé charterové letecké společnosti Condor zasažené následky pandemie nemoci covid-19. Druhý nejvyšší soud EU anuloval rozhodnutí Evropské komise, které státní pomoc povolilo, a to pro nedostatek odůvodnění.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Je to již třetí vítězství firmy v boji proti státní pomoci v řádu miliard eur, kterou obdrželi její konkurenti, upozornila agentura Reuters.

Condor však podle rozhodnutí Tribunálu zatím nemusí podporu vracet kvůli pandemii nemoci covid-19, a to do doby, než EK vydá nové rozhodnutí.

Ryanair přivítal rozhodnutí soudu. "Podpora německé vlády pro společnost Condor v letech 2019 a 2020 byla v rozporu se základními zásadami práva EU a narušila trh v neprospěch spotřebitelů. Dnešní rozsudek je důležitým vítězstvím pro spotřebitele a hospodářskou soutěž," uvedl v prohlášení mluvčí Ryanairu.

"Tribunál zrušil pro nedostatek odůvodnění rozhodnutí komise, kterým se schvaluje státní podpora poskytnutá Německem ve prospěch letecké společnosti Condor Flugdienst," uvedl soud v prohlášení.

Podle soudců unijní orgán pro hospodářskou soutěž nedostatečně odůvodnil, proč do výpočtu škod způsobilých k náhradě prostřednictvím státní pomoci zahrnul i náklady spojené s prodloužením doby platební neschopnosti aerolinek. Povinností EK je podle Tribunálu, aby pečlivě prozkoumala přímou příčinnou souvislost mezi náklady způsobenými dobou platební neschopnosti a zrušením letů nebo změnou letových časů společnosti Condor z důvodu cestovních omezení uložených v kontextu pandemie.

EK loni schválila pro Condor státem garantovanou půjčku 550 milionů eur (14 miliard Kč). Uvedla, že opatření je v souladu s pravidly EU pro státní pomoc.

Rozhodnutí je v mnoha ohledech podobné rozsudkům z května, kdy soud zrušil státní podpory pro nizozemské aerolinky KLM a portugalské TAP. Také v těchto případech však bylo uplatnění rozsudku zatím pozastaveno do doby, než EU přijme nová rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy