Je stávka mimořádná okolnost? Ryanair odmítá platit odškodné, v Británii čelí žalobám

ČTK ČTK
6. 12. 2018 14:25
Britský úřad pro civilní letectví podniká právní kroky proti irským aerolinkám Ryanair. Chce je donutit zaplatit odškodnění tisícům britských zákazníků, které letos v létě postihly stávky zaměstnanců této firmy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Irský nízkonákladový přepravce v létě zažil nejhorší stávky pilotů a palubního personálu ve své historii a byl nucen zrušit stovky letů, což narušilo cestovní plány více než 100 tisíc zákazníků. 

Společnost odškodnění neplatí na základě argumentace, že stávky představují "mimořádné okolnosti", a to znamená, že cestující nemají na odškodnění nárok. Úřad pro civilní letectví ale nyní uvedl, že stávky nejsou vyňaty z pravidel Evropské unie o kompenzacích, informovala agentura Reuters.

Nicméně soudy v Německu, Španělsku a Itálii už dříve rozhodly, že stávky jsou "mimořádnou okolností" a nařízení EU261, které stanovuje společná pravidla náhrad a pomoci v letecké dopravě, se na ně nevztahuje.

Analytici společnosti Goodbody poznamenali, že konkurenční aerolinky Lufthansa a British Airways ze společnosti IAG nebyly povinny kvůli nedávným stávkám platit odškodné.

 

Právě se děje

Další zprávy