Z Moskvy do Basileje kolem celé Evropy. Letoun s ruskými diplomaty 9 hodin kličkoval

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
8. 7. 2022 13:17
Vzdušný prostor Evropské unie, který se po začátku války na Ukrajině uzavřel pro ruská letadla, ve středu zkomplikoval cestu ruskému letounu Iljušin II-96. Spoj, který letěl z Moskvy do švýcarské Basileje vyzvednout ruské diplomaty, cestoval místo standardních tří hodin devět. Upozornil na to server Business Insider.
Mapa zachycuje trasu ruského letounu z Moskvy do Basileje, který se během své cesty musel vyhnout vzdušnému prostoru Evropské unie. Pro celé zobrazení rozklikněte.
Mapa zachycuje trasu ruského letounu z Moskvy do Basileje, který se během své cesty musel vyhnout vzdušnému prostoru Evropské unie. Pro celé zobrazení rozklikněte. | Foto: Flightradar24/Businessinsider.com

Ruský letoun dostal k cestě zvláštní povolení od švýcarské a francouzské vlády, od ostatních zemí EU však ne. Vyplývá to z dat serveru Flightradar uveřejněných na Twitteru. Flightradar sleduje letecké spoje po celém světě. Švýcarsko i Francie stejně jako většina dalších evropských států zakázaly ruským letadlům, aby vstupovala do jejich vzdušného prostoru, proto byla potřeba výjimka.

K uzavření evropského nebe pro ruské civilní letouny došlo hned po začátku války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo. Moskva reagovala recipročně a zakázala lety evropským aerolinkám.

Rusové však potřebovali do Švýcarska vypravit letadlo na vyzvednutí svých diplomatů, kteří působili v Radě Evropy v blízko přilehlém francouzském Štrasburku. Volba padla na stroj Iljušin Il-96, který se využívá na dálkové lety. 

Rada Evropy Rusko v březnu po 26 letech ze svých řad vyloučila právě kvůli invazi na Ukrajinu. Šéf diplomacie Sergej Lavrov na to tehdy reagoval slovy, že Moskva by organizaci opustila bez ohledu na vyloučení. Ruští diplomaté v Radě Evropy se tak ocitli bez práce, přesto se do Ruska ještě dlouhé měsíce nevrátili. 

Spoj vyrazil ve středu v 9:27 SELČ z Moskvy a do Basileje dorazil v 18:39 SELČ, cesta tak trvala devět hodin. Za normálních okolností by přitom zabrala jen asi tři hodiny. Aby se ale letoun co nejvíce vyhnul Evropě, letěl z Ruska přes Gruzii, Turecko a Tunisko a až poté nejkratší cestou přes Francii do Švýcarska.

Stroj Iljušin Il-96 využívají podle serveru Business Insider právě buď významní členové ruské vlády včetně samotného prezidenta Vladimira Putina, nebo diplomaté. Poté, co ruský letoun diplomaty vyzvedl, vydal se stejnou trasou zpátky domů. Není známo, o kolik Rusů se jednalo.

Uzavřený vzdušný prostor od začátku války komplikuje letecké trasy mezi Evropou i Asií, aerolinky stojí takové spoje více času, paliva i personálu.

 

Právě se děje

Další zprávy