Rusko brání pilotům, aby si našli práci v jiné zemi. Nechce jim potvrdit licence

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
30. 6. 2022 14:03
Ruští piloti řeší svízelnou situaci. Řada z nich se kvůli blokádě ruského vzdušného prostoru ocitla bez práce, tamní úřad pro civilní letectví jim ale současně brání v tom, aby začali létat pro zahraniční aerolinky. Odmítá jim totiž potvrdit platnost pilotní licence. V úterý o tom informoval server The Moscow Times s odkazem na ruský list Kommersant.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Mnozí piloti v Rusku se ocitli bez práce poté, co ruské aerolinky přestaly zajišťovat mezinárodní spoje. Podle portálu Aerotime.aero jde o stovky pilotů. Moskva totiž po vypuknutí války na Ukrajině uzavřela svůj vzdušný prostor především evropským aerolinkám, a to v reakci na stejný krok Evropské unie a dalších zemí.

Někteří piloti se proto rozhodli hledat práci v zahraničí. Ruský úřad pro civilní letectví Rosaviatsia jim v tom ale brání. Podle listu Kommersant, který se odkazuje na pět anonymních zdrojů z leteckého průmyslu, jim totiž nechce potvrdit platnost pilotní licence. 

Ruské úřady podle médií tvrdí, že potvrzení nechtějí vydávat, protože jde o osobní data pilotů. O potvrzení průkazu žádají vždy ty aerolinky, u nichž se pilot uchází o práci. V současné době mají piloti zájem hlavně o Turecko, Thajsko, Malajsii, Vietnam a Kambodžu.

Ruský odborový svaz uvedl, že úřady obdržely od února do června již nejméně 600 žádostí o potvrzení platnosti licence a vyhověly jen zhruba stu z nich.

Podle médií to může souviset s tím, že ruský prezident Vladimir Putin chce, aby ruské aerolinky i přes nynější dramatickou situaci kolem války dostály plánu přepravit za tento rok 100 milionů pasažérů.

 

Právě se děje

Další zprávy