Dvě třetiny Čechů chtějí vycestovat do zahraničí. Chybí jim zážitky, ukázal průzkum

ČTK ČTK
7. 6. 2021 12:03
Dvě třetiny Čechů chtějí v současné situaci podle průzkumu pražského letiště, který vypracovala společnost Median, vycestovat do zahraničí. To je asi o dvacet procentních bodů více než loni. Část lidí nadále odrazují protikoronavirová omezení. V pondělí to uvedlo Letiště Praha, které poptávku po cestování mapovalo v průzkumu i vloni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Právě cestování podle průzkumu Letiště Praha schází většině Čechů ze všech volnočasových aktivit během pandemie koronaviru nejvíce. Ochotu vycestovat do ciziny v průzkumu deklarovalo 67 procent dotázaných. Velká část z nich okamžitě, další například do dvou měsíců. Nejvyhledávanějším cíle by byly destinace u moře.

Podle průzkumu se zvýšil také zájem o letecké cestování. Nyní by ho zvolilo 63 procent cestujících. V červenci loňského roku to bylo 41 procent. Průzkum také ukázal, že až 68 procent dotázaných plánuje s rozvolněním nejvíce utrácet za cestování. To je v případě budoucích investic Čechů na prvním místě ze všech volnočasových aktivit.

Češi dále v průzkumu nejčastěji uváděli, že nejvíce jim chybí právě cestování a zážitky z něj. Na druhém místě se umístily návštěvy restaurací či barů, které postrádala zhruba polovina dotázaných. Dalším chyběly kulturní či sportovní akce a setkávání s rodinou či přáteli.

Leteckou dopravou podle průzkumu nechce kvůli současným protikoronavirovým opatřením cestovat kolem osmnácti procent respondentů. To je o zhruba polovinu méně než při loňském průzkumu.

Letiště hodnotí výsledky průzkumu jako pozitivní. Připomnělo, že doprava na letišti nyní postupně stoupá. V červnu nabídne letecké linky do více než sedmdesáti destinací.

Průzkum pro letiště během dubna a května provedla agentura Median na vzorku 1572 respondentů.

Video: Řecké ostrovy jsou oázy bez covidu. Pláže i bary jsou zatím prázdné, říká Češka z Korfu

Plánem je, aby byli do konce června alespoň první dávkou očkováni všichni lidé, kteří žijí na ostrovech, říká spisovatelka Pavla Smetanová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy