Přetížená D10 se v Mladé Boleslavi rozšíří na tři pruhy. Ale jen na úsek mezi sjezdy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 8. 2019 14:23
Dálnice D10 se v Mladé Boleslavi rozšíří ve směru z Prahy na Turnov o jeden jízdní pruh. Celkem tak budou mít řidiči v tomto směru tři jízdní pruhy a v opačném směru na Prahu zůstanou dva. Nový pruh má propojit nájezd na dálnici od Jičína a sjezd na Kosmonosy.
Foto: ČTK

Stavět se začne v září, náklady budou téměř 25 milionů korun, řekl ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Daný úsek patří mezi nejvytíženější úseky dálnic v Česku.

Nový pruh má propojit nájezd od Jičína na 44. kilometru a sjezd na průmyslovou zónu Kosmonosy na 46. kilometru. Díky tomu by se měla podle ŘSD zvýšit bezpečnost v daném úseku. Řidiči se již nebudou muset řadit z připojovacího pruhu na dálnici, ale budou moci v novém pruhu pokračovat plynule až do Kosmonos.

"Propojení přídatných pruhů tedy zjednoduší pohyb tohoto dopravního proudu bez nutnosti zařazení do průběžných jízdních pruhů dálnice, a tím přispěje i ke zvýšení bezpečnosti na daném úseku. Tento fakt bude mít i pozitivní vliv na kapacitu řešeného úseku," řekl Studecký.

Začít stavět se má 1. září a hotovo bude asi do konce roku. "Po dobu realizace budou v provozu oba jízdní pruhy D10 směrem na Turnov, přičemž vlastní stavební práce budou realizovány za oddělujícím podélným svodidlem," dodal mluvčí. Stavba by tak neměla způsobit dopravní komplikace.

Dálnice D10 je v tomto úseku vytížená především kvůli množství dopravy, která míří především do závodu automobilky Škoda Auto. Se stavbou počítá dopravní studie Mladoboleslavska, která ji řadí mezi prioritní.

 

Právě se děje

Další zprávy