Stát koupil od exministrovy rodiny pozemek pro Pražský okruh. Zaplatil čtvrt miliardy

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2022 16:48
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo jednu z prvních velkých majetkových transakcí, která má zajistit stavbu Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Od společnosti XAVEROV trade, která patří rodině bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), odkoupilo pozemek o rozloze 125 tisíc metrů čtverečních v katastru Běchovic.
Pražský okruh - ilustrační foto.
Pražský okruh - ilustrační foto. | Foto: Eva Srpová

Vyplývá to z údajů v registru smluv, na informace z registru upozornil web Zdopravy.cz. Podle znaleckého posudku z loňského září činila hodnota pozemku 31,3 milionu korun. Ředitelství silnic a dálnic zaplatilo 250,7 milionu korun, a využilo tak možnosti dané zákonem zaplatit až osminásobek hodnoty. Jde o pole u části Nová Dubeč, u které má vyrůst v budoucnu velká mimoúrovňová křižovatka poblíž Štěrboholské radiály.

Pro společnost XAVEROV trade, která patří rodině bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), jde o další prodej pozemků pro část Pražského okruhu.

Firma figuruje i mezi majiteli pozemků, od kterých vykupuje pozemky pražský magistrát pro vybudování takzvaného zeleného pásu. Opět jde o část úseku Pražského okruhu označovaného jako 511 mezi D1 a hradeckou dálnicí D11. Město vykoupí přes 116 tisíc metrů čtverečních za 109,5 milionu korun.

"Myslím si, že tímto vykupujeme ten nejzásadnější pozemek, o kterém byla řeč již několik let," uvedl k tomu loni na podzim pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). 

Hlavní část výkupů pozemků má nastat až po získání územního rozhodnutí, které řeší kvůli zamezení případné podjatosti místo Prahy Jihočeský kraj. Ten na svých stránkách zatím zveřejnil potřebná stanoviska pro své rozhodnutí. "Jakékoliv spekulace o termínu rozhodnutí jsou předčasné," řekl mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma na dotaz, kdy bude rozhodnuto.

Pražský okruh v úseku Běchovice-D1 je jednou z klíčových staveb, která v české dálniční síti chybí. Celý okruh měří asi 80 kilometrů, nyní je v provozu zhruba polovina. Nový ministr dopravy Martin Kupka (ODS) označil dokončení stavby za jednu ze svých priorit. 

 

Právě se děje

Další zprávy