Pozor na cestě k Jadranu během kritického víkendu. Turistům komplikují jízdu velké kolony

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 7. 2018 20:30
Ve Slovinsku, Chorvatsku, ale i v Německu či Rakousku se v sobotu naplnily předpovědi, upozorňující řidiče na mimořádně hustý provoz. Kolony se o kritickém víkendu tvořily hlavně na hraničních přechodech a u mýtných stanic.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: ČTK

Mnichov/Lublaň/Záhřeb - Ve Slovinsku, Chorvatsku, Německu a Rakousku se v sobotu naplnily předpovědi upozorňující řidiče při cestách za rekreací na jih Evropy nebo při návratu na mimořádně hustý provoz o tomto víkendu. Zácpy se podle zpravodajských webů a autoklubů ve zmíněných zemích tvořily hlavně na hraničních přechodech a u mýtnic. Někde se fronty protáhly až k desítce kilometrů a řidiči v nich čekali i několik hodin.

K jednomu z dopravně nejrušnějších víkendů roku přispěl zejména začátek školních prázdnin ve dvou německých spolkových zemích, v Bavorsku a v Bádensku-Württembersku. Na cestu se tak vydaly desetitisíce rodin.

Už dopoledne hustý provoz s častými kolonami hlásil německý autoklub ADAC například na bavorském úseku dálnice A8, na dálnici A9 mezi Norimberkem a Mnichovem a na obchvatu Mnichova. Stejná situace panovala na rakouské dálnici A10, kde se fronty tvořily zejména před Tauernským tunelem a před mýtnou bránou St. Michael. V místech s hustým provozem byla přeplněná i všechna odpočívadla a fronty u čerpacích stanic se často táhly až ke sjezdům z dálnice.

Ve Štýrsku se sedm kilometrů dlouhá kolona vytvořila před tunelem Karavanky ve směru do Slovinska, auta tam čekala více než hodinu. Dlouhé kolony se na stejném místě tvořily i v opačném směru ze Slovinska, kde podle dopravního serveru Viaslovenia ještě kolem 19:00 SELČ stála fronta aut dlouhá pět kilometrů.

Zácpa se během dne vytvořila na slovinském přechodu Dobovec ve směru do Chorvatska. Čekat se ale muselo i na přechodech Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Dobovec, Rogatec a Gruškovje.

Rakouský autoklub ÖAMTC vypočítal, že například při průjezdu Slovinskem se řidiči cestující po dálnici A4 mezi městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska zdrželi asi o dvě hodiny. Auta jedoucí ve směru od Lublaně k přechodu Obrežje se zdržela asi hodinu a půl.

Večer se situace poněkud uklidnila, ale kolony se stále tvořily například na dálnici A4 mezi Mariborem a hraničním přechodem Gruškovje či na dálnici A2 u města Krško. Plná byla také dálnice A1 mezi Lublaní a městem Postojna.

Chorvatský automotoklub HAK informoval během dne zejména o zvýšeném příjezdu vozidel k mýtné bráně Záhřeb-Lučko ve směru k moři. Od Jankomiru stála fronta dlouhá tři kilometry. Zpomalený provoz byl mezi dopravními uzly Lučko a Zadar II. Mezi vjezdem do tunelu Sveti rok a Maslenicí se tvořila až osmikilometrová kolona.

"Kolem Záhřebu jsou ucpané cesty, které vedou k mýtným branám. Kolony mají kolem sedmi i deseti kilometrů. Auta stojí, lidé z nich vystupují. Venku je asi 30 stupňů," řekl ČTK Zdeněk Špaček, který se dnes z dovolené v Chorvatsku vracel do Prahy. "Za hodinu jsme se posunuli o 1,5 kilometru. Stojíme v koloně na dálnici u obce Gornji Macelj," dodal.

I v Chorvatsku se večer provoz mírně zklidnil, ale například u mýtnice Trakoščan ve směru k hraničnímu přechodu Macelj stála ještě kolem 19:00 SELČ čtyři kilometry dlouhá kolona.

VIDEO: Chorvatsko otevřelo nový most z Trogiru na ostrov Čiovo. 

Chorvatsko otevřelo nový most z Trogiru na ostrov Čiovo. Lidé na něm z nadšení i grilují | Video: Twitter, Instagram
 

Právě se děje

Další zprávy