Symbol a vítězství. Polsko otevřelo průplav, už nebude muset žádat o povolení Rusko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 9. 2022 16:11
Polský prezident Andrzej Duda v sobotu slavnostně otevřel novou vodní cestu přes Viselskou kosu v Baltském moři. Plavidla tudy plující se vyhnou průlivu ovládanému Ruskem.

Nový, byť stále nedokončený kanál, umožní lodím proplouvat z Baltského moře do Elblongu a dalších přístavů ve Viselském zálivu, aniž by potřebovaly ruské povolení. Východní část kosy dlouhé 60 kilometrů totiž náleží k území ruské Kaliningradské oblasti. Díky průplavu o délce 1,3 kilometru zbudovanému napříč kosou si navíc lodě zkrátí cestu o 100 kilometrů.

Duda v sobotu podle deníku Rzeczpospolita zdůraznil, že nejde o to, aby novým kanálem proplouvaly největší lodě. Od toho má podle něj Polsko jiné přístavy. Řekl, že jde o symbol, a uskutečnění investice označil za velké vítězství.

"Myšlenka byla otevřít tuto vodní cestu a už nemuset žádat o povolení zemi, která není přátelská a jejíž úřady neváhají napadat a podrobovat si druhé," citovala Dudu agentura AP.

Kanál umožní průjezd lodím do délky sto metrů, šířky 20 metrů a s ponorem do pěti metrů. Od neděle ho budou využívat malé lodě a jachty. Kanál je budován nákladem dvou miliard zlotých (přes deset miliard korun). Nákladní lodě ho budou moci využívat až po prohloubení přístupu k přístavu v Elblongu, což si vyžádá sto milionů zlotých (519 milionů korun). Investice však vyvolává spory mezi vládou a místními úřady.

Sobotní oficiální otevření kanálu bylo načasováno na 83. výročí sovětské invaze do východního Polska za 2. světové války. Má symbolicky demonstrovat konec možností Moskvy promlouvat do ekonomiky a rozvoje regionu. Polská vláda tvrdí, že vodní cesta dává Polsku plnou suverenitu nad oblastí, která potřebuje investice a hospodářský rozvoj.

Duda, polský premiér Mateusz Morawiecki a šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński se dnes podle AP chystají nově zbudovanou vodní cestou proplout.

 

Právě se děje

Další zprávy