Další manipulace s emisemi. Němci prohledávají kanceláře Fiatu, Jeepu a Iveca

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 7. 2020 18:13
Prokurátoři ve Frankfurtu nad Mohanem prohledávají kanceláře italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a dalších firem. Jde o součást mezinárodního vyšetřování, které se týká podezření z manipulace s výfukovými emisemi. Příslušný software k manipulaci se našel v motorech aut značek Fiat, Alfa Romeo, Jeep a Iveco. První tři uvedené značky spadají pod FCA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Mluvčí společnosti Fiat Chrysler uvedl, že vyšetřovatelé dorazili do několika evropských kanceláří skupiny a tlumočili v nich žádost německých úřadů o spolupráci. "FCA zkoumá příslušnou dokumentaci, aby řádně reagovala na jakékoli požadavky vyšetřovatelů," uvedla společnost v prohlášení.

Italsko-americký výrobce průmyslových vozidel CNH Industrial, pod nějž spadá značka Iveco, věc zatím nekomentoval.

Kancelář německého státního zástupce informovala, že se kanceláře prohledávají v Německu, Itálii a Švýcarsku. Vyšetřování se podle ní zaměřuje na jednotlivce v mezinárodní automobilce a v mezinárodním výrobci užitkových vozů, aniž by prokuratura FCA či Iveco přímo jmenovala. Konkrétně se soustředí na sedm osob žijících v Itálii a jejich činnost mezi lety 2014 až 2019. Mezinárodní vyšetřování koordinuje unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.

Zmíněný software byl zjištěn v motorech Multijet o obsahu 1,3 a 1,6 litru, které se používají ve vozech značky Alfa Romeo, Jeep i Fiat, a dále v dieselových motorech, kterými jsou vybaveny užitkové vozy značek Iveco a Fiat.

Vozy s těmito motory splňují emisní testy, při jízdě na silnici software škodlivé látky automaticky zvýší.

V září 2015 propukl rozsáhlý emisní skandál, když německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů aut s naftovým motorem po celém světě nainstaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí.

 

Právě se děje

Další zprávy