Otevřel se první letošní delší kus nové dálnice. Prodloužení D6 zkrátí cestu do Varů

nev nev
Aktualizováno 30. 11. 2020 12:40
Hned dva nové navazující úseky dálnice D6 se rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic otevřít v poslední listopadový den. Po pondělní desáté hodině ŘSD pustilo první vozy na úsek mezi Novým Strašecím a Řevničovem a na navazují obchvat této dopravou tvrdě zkoušené obce spolu s obchvatem sousedních Krušovic. Celkem se otevřelo 9,7 kilometru nové dálnice.

Slavnostní otevření si nenechal ujít premiér Andrej Babiš ani ministr dopravy Karel Havlíček. Vedle těchto úseků na D6 se letos podaří zprovoznit v rámci dálnic už jen 11 kilometrový severomoravský úsek D48 mezi Rybím a Rychalticemi, tak se však jedná pouze o modernizaci současné čtyřproudé silnice I/48 na parametry dálnice.

Úsek dálnice mezi Novým Strašecím a Řevničovem je podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého už několik dní stavebně hotový. "Probíhat nyní již budou pouze dokončovací a administrativní práce," uvedl mluvčí.

U Řevničova ještě v příštím roce nechá ŘSD postavit kruhový objezd v místě, kde se kříží nynější silnice I/6 a nově vybudovaná silnice I/16. Součástí bude i napojení na obchvat. Zatím je zde klasická křižovatka. "Okružní křižovatka bude dokončena do konce června 2021," dodal mluvčí.

Stavba obou úseků začala v roce 2017. Jde o investici v celkové hodnotě téměř dvě miliardy korun bez DPH. Část nákladů by měla pokrýt evropská dotace.

"Vzhledem k neustále rostoucím dopravním intenzitám je již současná silnice I/6 z hlediska bezpečnosti i plynulosti dopravy nevyhovující, a bude proto v celé svojí délce nahrazena dálnicí D6. Kromě dvou dnes zprovozňovaných úseků realizujeme také pětikilometrový obchvat Lubence, který řidičům otevřeme začátkem druhé poloviny příštího roku," představil nejbližší plány na dobudování dálnice D6 generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Na všech zbývajících úsecích D6 podle něj probíhá intenzivní příprava. 

Foto: Aktuálně.cz

Příští rok by tedy mohla začít stavba zbývajících tří středočeských úseků karlovarské dálnice D6. Nejdál postoupila příprava u Krupé, další úseky jsou u Hořesedel a Hořoviček. ŘSD předpokládá, že by měly být hotové v roce 2024.

Na úsek u Krupé už ŘSD vypsalo tendr, práce by měly začít v první polovině příštího roku. "Stavba délky 6,45 km navazuje na stavby D6 u Řevničova," uvedl Mátl. Hodnota zakázky je podle něj zhruba 1,9 miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz

 "Mohli bychom je začít v roce 2023," řekl dnes novinářům ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Kompletní dostavba dálnice D6 mezi Prahou a Chebem je zásadní pro několik regionů. Zbývá ale také postavit ještě několik úseků v Karlovarském kraji. "Mohli bychom je začít v roce 2023," řekl novinářům ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Podle aktuálních předpokladů ŘSD by D6 měla být kompletně dostavěná v roce 2026, podle dnešního Havlíčkova vyjádření by to mohlo být minimálně o rok dříve, upozornila ČTK. Přispět by k tomu měl takzvaný zákon o liniových stavbách, který má napomoci urychlit výkup pozemků mimo jiné pro dopravní stavby.

Na dálnici je aktuálně ve výstavbě ještě třetí úsek, pětikilometrový obchvat Lubence v Ústeckém kraji. Ten by měl být hotový v polovině příštího roku.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Celá dálnice z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb na hranice s Německem má měřit 168 kilometrů, v provozu je 76 kilometrů (dalších 8 km jako čtyřpruhová I/6). Nejstarším je úsek Kačice - Nové Strašecí, který byl otevřen v roce 1985.

D6 je zařazená do sítě mezinárodních silnic jako tah E48, spojuje hlavní město Prahu s průmyslovou aglomerací v severozápadní části republiky a s lázněmi - Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi, Jáchymovem a Františkovými Lázněmi. Je vedena z hlavního města ve směru Nové Strašecí - Karlovy Vary - Sokolov - Cheb až na hranice s Německem. 

První průjezd novým úsekem krátce po otevření:

Otevření nového úseku dálnice D6 | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy