Legendární Stříbrný šíp ujel už tisíce kilometrů. Podívejte se, jak vypadá po opravě

Zrenovovaný vlak Stříbrný šíp.
Stříbrný šíp byl v meziválečném soupeření strojírenských podniků odpovědí na motorový vůz Tatry Kopřivnice nazvaný Slovenská strela. Ten je dnes vystavený jako nepojízdný exponát v muzeu Tatry, která chystá jeho opravu.
Oba vozy patřily k evropské špičce tehdejšího železničního konstruktérství, tedy v době, kdy na kolejích dominovaly parní lokomotivy. Kvůli válce se však příliš neuplatnily.
Podle manažera produktu ČD Nostalgie Marka Plochého by se s ním řada lidí chtěla svézt, nicméně jde o tak výjimečné vozidlo, že pronájem na jeden den stojí desítky tisíc korun. Na prezentační jízdy vyráží jen několikrát za rok.
Vůz, který nese označení M 260.0, je prakticky novým vlakem, z původního se zachovala jen karoserie, která byla ve značně zuboženém stavu. Interiér se musel vyrobit kompletně nový, moderní jsou motory.
Foto: Ludvík Hradilek
ČTK Klára Čeperová, ČTK
12. 10. 2018 18:22
Návštěvníky mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně minulý týden zaujal vlak M 260.0, známý jako Stříbrný šíp. Motorový vůz vyrobený firmou ČKD v roce 1939, byl součástí výstavy 100ries, která připomínala výjimečné výrobky československého průmyslu. Pojďme se na unikátní český "rychlovlak" podívat podrobněji.
 

Právě se děje

Další zprávy