Nedostatek dílů ochromil výrobu ve Škodě Auto. Chybí třeba čipy, firma omezila směny

ČTK ČTK
28. 1. 2021 10:12
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto kvůli přetrvávajícímu nedostatku některých dílů zastavila výrobu v několika provozech a směnách. Bez chybějících dílů nelze dokončit výrobu vozů. Zaměstnanci dostávají za zrušené směny 85 procent průměrné mzdy (kam se započítávají i bonusy), tedy více než činí denní mzda, uvedl ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář. Automobilce chybějí například čipy.
Mladoboleslavská továrna automobilky Škoda Auto
Mladoboleslavská továrna automobilky Škoda Auto | Foto: Škoda Auto

Některé směny zrušila firma už v minulém týdnu, odbory pro tyto situace vyjednaly takzvanou překážku na straně zaměstnavatele a zároveň náhradu mzdy nad hodnotou stanovenou zákonem. Nedostatek čipů, které jsou součástí mnoha zařízení v automobilech, způsobila pandemie koronaviru i růst poptávky.

"S ohledem na složitost situace a aktuální vývoj budeme případné překážky řešit v ucelených týdenních blocích," řekl odborový předák Jaroslav Povšík. Překážky se týkají zejména výroby Octavií a souvisejících provozů. I na lince Fabií se ale začaly objevovat nedokončené vozy, kterým chyběly radary.

Škoda plánuje podle týdeníku odstávky i na únor. V tomto týdnu byla odstávka například v lakovně B v Mladé Boleslavi, na montáži a svařovně MB I nebo ve svařovně v Kvasinách. Odstávka se týkala vždy jen některých směn.

Automobilka začátkem ledna uvedla, že se potýká s nedostatkem čipů, které jsou součástí mnoha zařízení v automobilech. Může to vést až k přerušení či omezení výroby některých modelů, uvedla již dříve mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová. Potvrdila informaci týdeníku Škodovácký odborář, podle kterého nedostatek čipů způsobila pandemie koronaviru i růst poptávky.

"Kvůli výpadku dodávek polovodičů v dodavatelském řetězci celého koncernu Volkswagen bude i společnost Škoda Auto v nadcházejících měsících čelit nedostatku tohoto komponentu," řekla Gillichová. Podle ní tak nelze vyloučit změny v produkčních objemech. 

Chybějící čipy mohou mít podle odborů dopad v podobě zvýšených nákladů na výrobu, a tím dosažení nižších zisků. Nedostatek čipů trápí automobilky napříč světem.

Koncern Volkswagen o nedostatku čipů informoval ve středu ve svém prohlášení. Chybějící čipy podle něj v únoru omezí provoz ve třech německých závodech, včetně toho hlavního ve Wolfsburgu. Agentura Reuters připomněla, že nedostatek elektronická součástky se dostal až na diplomatickou úroveň. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier v této věci požádal o pomoc Tchaj-wan. Světový lídr v odvětví polovodičů přislíbil v produkci čipů upřednostnit výrobce aut. Provoz ve třech továrnách upravuje i Daimler, výrobce vozů Mercedes-Benz.

Problémy s dodávkami čipů se dále dotkly například automobilek Ford, Subaru, Toyota, Nissan, Fiat Chrysler a dalších. Volkswagen během víkendu jednal s hlavními dodavateli ohledně nároku na náhradu škod kvůli nedostatku klíčové součástky. Společnost Daimler ve středu odmítla tvrzení, že za nedostatek mohou automobilky. Tím se tlak na dodavatele čipů zvýšil.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v ČR skoro 34 000.

Škoda představila svoji novou vlajkovou loď - elektromobil Enyaq iV (Video pochází z roku 2020.)

Škoda představila svoji novou vlajkovou loď - elektromobil Enyaq iV | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy