Ejpovický tunel je hotov. První vlak projel už i druhým tubusem

Ejpovickým tunelem projel první vlak.
První manipulační nákladní vlak projel dnes po 16:40 severním tubusem nejdelšího železničního tunelu v České republice u Ejpovic u Plzně. Zkušební provoz severním tubusem dnes povolil Drážní úřad. Jižním tubusem více než čtyřkilometrového tunelu jezdí vlaky už od poloviny listopadu. První vlaky s cestujícími projedou severní částí tunelu v sobotu. V plném provozu podle nového jízdního řádu začnou vlaky jezdit celým tunelem od 9. prosince, tedy od neděle.

Ejpovický tunel je součástí modernizace trati mezi Plzní a Rokycany za 6,8 miliardy korun, z toho téměř polovinu stál tunel. Modernizovaná trať patří do III. železničního tranzitního koridoru z Prahy do Chebu.
"Dnes odpoledne provedl Drážní úřad zkušební prohlídku severního tubusu tunelu. Neobjevily se žádné komplikace, proto mohl být zahájen zkušební provoz, který potrvá, stejně jako u jižního tubusu, do 31. prosince 2019," řekl mluvčí Drážního úřadu Martin Novák. Během příštího roku se bude zkoumat reálný provoz celé stavby.
Ražba jižního tubusu o délce 4150 metrů začala u Kyšic v únoru 2015 a skončila před Plzní v červnu 2016.
Od nového grafikonu by rychlíky, které pojedou rychlostí až 160 kilometrů v hodině, měly trasu Plzeň - Rokycany zvládnout za 11 minut. To je o devět minut méně než dosud a dvakrát rychleji, než to zvládne nejrychlejší autobus.
Foto: David Jančík, archiv Metrostav a.s.
ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 12. 2018 18:05
První manipulační nákladní vlak projel dnes po 16:40 severním tubusem nejdelšího železničního tunelu v České republice u Ejpovic u Plzně. Zkušební provoz severním tubusem dnes povolil Drážní úřad. Jižním tubusem více než čtyřkilometrového tunelu jezdí vlaky už od poloviny listopadu.
 

Právě se děje

Další zprávy