Obrazem: Královna nebes se loučí. Fascinující historie obřího Boeingu 747

Obrazem: Královna nebes se loučí. Fascinující historie obřího Boeingu 747
Snímek prvního Boeingu 747, který uvedly do provozu francouzské aerolinky Air France. Fotografie pochází z 13. dubna 1970.
I přes nastupující ekonomickou recesi přepravily Boeingy 747 během prvního půl roku milion cestujících. Do konce roku 1970 používalo Jumbo Jety sedmnáct leteckých společností z celého světa a počet lidí, kteří letěli na palubě některého z obřích strojů, se během prvních 12 měsíců jejich služby přehoupl přes sedm milionů.
Jumbo se odlepilo od země až krátce před druhou hodinou ranní newyorského času - v době, kdy mělo podle letového řádu přistávat v Londýně. Dráhy letiště Heathrow se 18 kol mohutného podvozku dotklo ve čtvrt na tři odpoledne místního času, oproti do té doby používaným letounům ušetřili cestující přibližně 20 minut. Na snímku z 21. května 1970 vidíte let Boeingu 747 nad Paříží.
Na počátku února 1970 začal Boeing 747 létat také na trase z Paříže do New Yorku. Na snímku vidíte francouzskou baletku Zizi Jeanmaireovou v kokpitu boeingu během slavnostního otevření linky Francie-USA.
Foto: Profimedia.cz
Adéla Očenášková Dan Poláček ČTK Adéla Očenášková, Dan Poláček, ČTK
Aktualizováno 8. 10. 2020 14:13
Obrovské letadlo s charakteristickým hrbem, kterému se přezdívá Královna nebes, se pomalu loučí. Americké aerolinky Atlas Air převzaly poslední vyrobený Boeing 747, stroj z montážní linky sjel na začátku prosince a firma ukončila jeho výrobu. Připomeňte si historii Jumbo Jetu, který vystřídal řadu rolí a ve své době platil za největší komerční letoun na světě.
 

Právě se děje

Další zprávy