Obchvat u Čapího hnízda má po 30 letech stavební povolení. Odvolání firem úřad zamítl

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 9. 2020 8:35
Stavbaři by již brzy mohli začít s budováním obchvatu Olbramovic na Benešovsku. Ministerstvo dopravy (MD) zamítlo odvolání proti vydanému stavebnímu povolení. Na stavbu je vypsáno výběrové řízení s termínem podání nabídek v listopadu. Na Twitteru o tom informoval ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.
Olbramovice patří mezi dopravně nejzatíženější obce.
Olbramovice patří mezi dopravně nejzatíženější obce. | Foto: DVTV

Olbramovice trápí nadměrná doprava, přeložka frekventované silnice I/3 z Prahy na Tábor má být dlouhá 3,4 kilometru a počítá se s napojením na již postavené úseky okolo Tomic a Votic. Předpokládané náklady jsou 478,5 milionu korun, investorem je podobně jako u všech silnic první třídy ŘSD.

Obchvat povede na pozemcích mezi současnou silnicí I/3 a farmou Čapí hnízdo vlastněnou firmou ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Původní stavební povolení vydané středočeským krajským úřadem loni ministerstvo dopravy zrušilo, námitky proti němu tehdy podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo právě firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo.

Podle ní by hluk z obchvatu rušil hotelové hosty. Předtím ale pozemky pro obchvat prodala státu za osminásobek odhadní ceny. Středočeský kraj, v jehož vedení je hnutí ANO, už dříve jakýkoli politický vliv na řízení o výstavbě obchvatu odmítl.

Krajský úřad loni vydal podle ministerstva povolení k obchvatu v rozporu se zákonem, proto ho v odvolacím řízení zrušilo a věc vrátilo k novému projednání.

Foto: ŘSD

Nové stavební povolení krajský úřad vydal letos v únoru, proti rozhodnutí však přišlo opět jedno odvolání. Věc byla proto v dubnu postoupena na ministerstvo dopravy, které nyní znovu rozhodlo.

"Odvolací orgán MD potvrdil rozhodnutí Odboru dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje, kterým byla povolena stavba "I/3 Olbramovice, přeložka", tzn., že SP (stavební povolení) nabude právní moci. Na stavbu zároveň probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby s termínem podání nabídek v 11/2020," uvedl Mátl.

Server Zdopravy.cz uvedl, že rozhodnutí nyní bude vyvěšeno 15 dní na úřední desce ministerstva a poté stavební povolení nabude právní moci. Jedinou možností odpůrců je podle serveru ještě žaloba k soudu.

Zejména v Olbramovicích se objevily obavy, že komplikace se stavebním povolením výstavbu o roky oddálí. To by mělo pro místní nepříjemné následky. Středem Olbramovic denně projíždějí desetitisíce aut, obchvat má obci ulevit od tranzitní dopravy. Krajský úřad tvrdí, že přeložka silnice I/3 je pro něj kvůli návaznosti na výstavbu D3 dlouhodobou prioritou. Řízení se v minulosti zpozdilo i kvůli úmrtí několika účastníků.

Plány na výstavbu obchvatu jsou podle webu Zdopravy.cz staré třicet let, stavba měla začít už na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Měla už stavební povolení, ale ztroskotala na nedostatku peněz. 

Video: Obyvatelé Chraštiček a Olbramovic popisují život u silnic I. třídy s provozem několika tisícovek aut každý den

Podívejte se na video, kde obyvatelé Chraštiček a Olbramovic popisují život u silnic I. třídy s provozem několika tisícovek aut každý den. | Video: Kristýna Pružinová, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy