Víkend pevných nervů na silnicích. Evropa se přesouvá, Česko omezení D1 radši odkládá

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2019 12:10
Notnou dávku trpělivosti a velkou obezřetnost budou potřebovat řidiči, kteří nyní vyrazí na dovolenou směrem na jih Evropy. Začíná totiž poslední červencový víkend, který tradičně patří k dopravně nejhorším dnům v roce na alpských dálnicích směrem k Jaderskému moři. Do toho měla v pátek začít oprava klíčových částí dálnice D1 u Prahy spojená s omezením provozu, silničáři se však nakonec rozhodli přesunout své plány až na nedělní podvečer.
Foto: Wikipedia

Švýcarská severojižní dálnice A2, která spojuje Německo s Itálií, vyžaduje od rána trpělivost řidičů. Dopoledne musel být u hranic s Itálií v obou směrech kvůli porouchanému vozidlu uzavřen Gotthardský tunel, již předtím se v místě tvořily dlouhé kolony.

Portál Bluewin ještě před uzavřením tunelu napsal, že se zde utvořila desetikilometrová kolona, což znamená čekací dobu až hodinu a čtyřicet minut. Tento tunel je tradičně kritickým místem, neboť má jen jeden tubus, ve kterém je pro každý směrem jeden jízdní pruh. Problémy i na dalším úseku A2 mezi Erstfeldem a Göschenenem, kde řidiči musí počítat s čekáním.

Švýcarský autoklub jako alternativu k cestě na jih nabízí sousední dálnici A13 s tunelem San Bernardino, která dnes dopoledne byla bez kolon.

Možné problémy se dnes očekávají i na dalších dálnicích směřujících do Středomoří, neboť v nejlidnatější německé spolkové zemi Bavorsko a také v sousedním Bádensku-Württembersku je dnes první prázdninový den.

Česko zatím průjezdné

Čeští silničáři nakonec začnou značit zúžení na dálnici D1 u Prahy ve směr na Brno až v neděli večer. Původně měli se značením začít již v pátek večer, práce ale na poslední chvíli odložili o 48 hodin z důvodu bezpečnosti práce a očekávanému hustém víkendovém provozu. Odkládá se i montáž ocelových nosníků nově budovaného dálničního mostu na 21. kilometru u Mirošovic, která měla v noci na neděli několikrát krátkodobě uzavřít nejvytíženější tuzemskou dálnici.

V první etapě se bude opravovat dálnice ve dvou úsecích poblíž Průhonic a Dobřejovic. Provoz měl být do upravených pruhů převeden během neděle, kvůli posunutí začátku prací se ale provoz změní později. Frézování povrchu vozovky mělo původně začít v pondělí.

"S postupem stavebních prací se bude dopravní opatření měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Odkládá se i montáž ocelových nosníků nově budovaného dálničního mostu na 21. kilometru u Mirošovic, která měla v noci na neděli několikrát krátkodobě uzavřít nejvytíženější tuzemskou dálnici.

"Plánovaná montáž nosníků v rámci modernizace úseku se z důvodu bezpečnosti a plynulosti provozu v místě o tomto víkendu posouvá. Na přání investora proto montáž neproběhne tuto sobotu, ale v jiném termínu, který bude v brzké době specifikován," sdělila večer Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia, která práce pro ŘSD v úseku Mirošovice - Hvězdonice provádí. Nový termín montáže se podle ní zatím hledá. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v České televizi řekl, že to bude zřejmě v noci během příštího týdne.

V první etapě se bude opravovat dálnice ve dvou úsecích poblíž Průhonic a Dobřejovic. Provoz měl být do upravených pruhů převeden během neděle, kvůli posunutí začátku prací se ale provoz změní později. Frézování povrchu vozovky mělo původně začít v pondělí.

"S postupem stavebních prací se bude dopravní opatření měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Práce na opravě úseku u Prahy podle ŘSD zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici, konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov, který bude v první fázi uzavřen a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna bude několik dní uzavřena větev z D0 na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách.

Celkově jde o investici za 423 milionů korun bez DPH, hotovo by mělo být příští rok. Týká se úseku mezi 2,3. až 11,2. kilometrem. Kromě nového povrchu budou silničáři opravovat svodidla, odvodnění, protihlukové stěny, odpočívky, dopravní značení a veřejné osvětlení.

Omezení dopravy se nevyhne ani směr na Plzeň

Pokračující rekonstrukce dálničního tunelu Valík u Štěnovic na dálničním obchvatu Plzně o víkendu dočasně uzavře dálnici D5. Provoz bude mezi 73. a 80. kilometrem sveden na objízdnou trasu po silnicích II/180 a I/27, informovala  policejní mluvčí Pavla Burešová.

Uzavírka mezi sjezdy na Černice a Litice potrvá od sobotního poledne do nedělních 16:00. Opravy v tunelu začaly 21. června, od té doby byl provoz sveden v obou směrech do jednoho tunelového tubusu. Od nedělního podvečera se opět bude jezdit jedním tubusem. Další úplná uzavírka dálnice bude kvůli tunelu od 6. do 9. září.

Tunel Valík o délce necelých 400 metrů potřebuje po 13 letech provozu některé opravy, další úpravy souvisejí s předpokládaným zvýšením rychlosti v tunelu z 80 na 100 kilometrů v hodině a také s přeřazením tunelu z nejpřísnější bezpečnostní kategorie TA do kategorie TC, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Studecký.

Na dovolenou v koloně

Klidu na dálnicích nepřidá ani fakt, že víkend bude podle odhadů rakouského a německého automotoklubu nejrušnější v roce, a to kvůli statisícům rekreantů mířícím na dovolenou ze střední Evropy do Středomoří.

Řidiči se musí připravit na dlouhé kolony a zácpy, které mohou cestu prodloužit i o několik hodin. Obzvlášť svízelná bude situace na jihu Německa a při průjezdu Rakouskem směrem do Itálie, Slovinska a Chorvatska k Jadranu, protože tento týden začínají školní prázdniny dětem v nejlidnatější německé spolkové zemi Bavorsko a také v sousedním Bádensku-Württembersku.

"Čeká nás dopravně nejvytíženější víkend léta," varoval řidiče mluvčí německého autoklubu ADAC. Podle něj bude provoz obzvlášť silný na dálnicích A8, A93, A95 a A96 dlouhé kolony se dají čekat i na dálnici A3. Většinu těchto tepen přitom používají i čeští řidiči, kteří pro jízdu do Itálie volí trasu A93 přes Řezno a dál A9 na Mnichov. Jejich průjezd se pak zpomalí i v Rakousku, protože "plechová lavina" podle dopravního servisu rozhlasové stanice Ö3 ucpe i dálnici A12 mezi Schwazem a Innsbruckem.

Německé a rakouské dálnice, kde lze očekávat kolony:

Německo:

  • A 1 Brémy - Hamburk - Puttgarden
  • A 3 Kolín nad Rýnem - Frankfurt - Norimberk - Pasov
  • A 5 Dálniční křižovatka Hattenbacher Dreieck - Frankfurt - Karlsruhe - Basilej
  • A 6 Mannheim - Heilbronn - Norimberk
  • A 7 Hamburg - Flensburg
  • A 7 Hamburg - Hannover - Kassel - Würzburg - Ulm - Füssen / Reutte
  • A 8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg
  • A 9 Berlín - Norimberk - Mnichov
  • A 61 Mönchengladbach - Koblenz - Speyer
  • A 81 Heilbronn - Stuttgart - Singen
  • A 93 Inntal - Kufstein
  • A 95/B 2 Mnichov - Garmisch-Partenkirchen
  • A 96 Mnichov - Lindau

Rakousko:

  • A 1 (Salzburg - Vídeň)
  • A 4 (Vídeň - Nickelsdorf / Budapešť)
  • A10 (Salzburg - Villach)
  • A 12 (Kufstein - Innsbruck)
  • A 13 (Innsbruck - Brenner)
  • B 179 (Füssen - Reutte - Nassereith).

Zdroj: Spiegel

Lépe na tom nebudou ani cestovatelé, kteří autem pojedou přes Linec, Salcburk a Villach, protože podle rakouského automotoklubu ÖAMTC se budou právě tady na taurské dálnici A10 už od pátku tvořit kolony. S dlouhým čekáním je třeba počítat před alpským tunelem Karavanky směrem do Slovinska.

Cestu Rakouskem budou komplikovat i uzavírky a stavební práce na dálnicích, například provoz na rakouské dálnici A2 z Vídně směrem na jih ztíží omezení u Grimmensteinu a Hartbergu.

Na brennerské dálnici A13 vedoucí z Tyrolska do Itálie provoz dál zahustí rekonstrukce mostu Europabrücke u Innsbrucku a fronty se budou tvořit taktéž u mýtnice v Schönbergu. Rozhlas Ö3 navíc varuje, že řidiči leckde nebudou moci použít ani objízdné trasy po místních silnicích, protože ty budou pro tranzitní dopravu uzavřené.

Zdlouhavé popojíždění čeká na rekreanty i po překročení italských hranic, například u mýtnice poblíž Tarvisia. Až několikahodinové fronty pak budou muset vystát řidiči při průjezdu přes slovinsko-chorvatské hranice. Nejhorší bude situace na hraničním přechodu Gruškovje na trase mezi Mariborem a Záhřebem, na hraničním přechodu Dragonja směrem od slovinského Koperu a Sečovlje na trase od města Izola, a to v obou směrech.

Autoklub ADAC radí, aby všichni, kdo mají tu možnost, cestu k moři odložili přinejmenším na sobotní odpoledne, na neděli nebo začátek pracovního týdne, kdy už bude cesta na jih o poznání volnější.

 

Právě se děje

Další zprávy