Lepší vagony, častější spoje a ofenziva soukromníků. Nový jízdní řád přinese přelom

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 20. 10. 2019 17:40
Cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky, čeká od 15. prosince řada změn. Začne platit nový jízdní řád a na několik vybraných tratí vyrazí poprvé soukromí dopravci, kteří nahradí státní České dráhy. Noví dopravci sice na některé tratě přijedou s lepšími vlaky, cestující ale budou muset mnohem složitěji řešit, jakou jízdenku si koupí. Posílení ale čeká i linky, které zůstávají Českým drahám.
Cyklistická Třeboň
Cyklistická Třeboň | Foto: Tomáš Vocelka

Nové spoje do Třeboně i Českých Velenic

Po objednávce ministerstva dopravy a několika krajů České dráhy připravují rozšíření některých vnitrostátních linek. Novinkou bude přímé spojení Prahy s lázněmi Třeboň a s pohraniční stanicí České Velenice. Více vlaků pojede také mezi hlavním městem a Klatovy a dále také Jihočeským a Ústeckým krajem. Navýšení dopravce plánuje také mezi Brnem a Českými Budějovicemi.

Drobné změny se chystají také v pojmenování vlaků. Dosavadní spoje Hradečan v trase Praha - Hradec Králové - Trutnov ponesou nově jméno Krakonoš a v jízdních řádech se tak výrazně odliší od spojů, které mají cílovou nebo výchozí stanici v Hradci Králové nebo v jiném místě.

 

Právě se děje

Další zprávy