Poprvé milion za měsíc. "Prokleté" berlínské letiště se konečně plní cestujícími

ČTK ČTK
3. 8. 2021 17:30
Nové berlínské letiště Willyho Brandta v červenci vykázalo poprvé od svého loňského otevření více než milion cestujících za měsíc. Šéf letiště Engelbert Lütke Daldrup za pozitivní označil vývoj v letecké dopravě, na kterou těžce dolehly následky pandemie nemoci covid-19. Projekt se v minulosti potýkal s velkými problémy, dokončení se zpozdilo dokonce o dlouhých devět let.

"Výrazné zvýšení počtu pasažérů během letních prázdnin ukazuje, že lidé se kvůli pandemii nechtějí vzdát dovolené. To je pro budoucnost optimistické, i když se na výsledky předkrizového roku 2019 ještě dlouho nedostaneme," řekl Lütke Daldrup.

V červenci odbavilo nové letiště na pomezí Berlína a Braniborska 1,25 milionu cestujících, což je takřka dvojnásobek červencové bilance v loňském roce. Tehdy ještě místo centrálního vzdušného přístavu fungovala nyní zavřená letiště Tegel a Schönefeld, kterými v červenci 2020 prošlo dohromady 700 000 pasažérů. V červenci 2019, tedy ještě před propuknutím pandemie, odbavila obě letiště 3,4 milionu lidí.

Zájem o leteckou dopravu přes berlínské letiště postupně roste. V červnu ho pro cestu využilo přes 650 000 lidí, zatímco v květnu to bylo 360 000 pasažérů. V letošním roce tento vzdušný přístav zatím obsloužil 3,1 milionu cestujících. Lütke Daldrup již dříve řekl, že pro letošní rok očekává asi deset milionů pasažérů, pokud budou léto a podzim epidemicky příznivé.

Vzdušný přístav Willyho Brandta loni na podzim nahradil letiště Schönefeld a Tegel. Zatímco Tegel byl trvale uzavřen, ze Schönefeldu se stal pátý terminál nového dopravního uzlu. Kvůli dopadům pandemie a potřebným úsporám ale nové letiště tento pátý terminál koncem února nejméně na rok uzavřelo, veškerou dopravu tak soustředilo výhradně na ústřední terminál jedna. Jeho roční odbavovací kapacita 25 milionů cestujících pro nynější provoz plně dostačuje.

 

Právě se děje

Další zprávy