Největší cykloparkoviště světa a stamiliony eur ve stezkách. Ráj kolařů existuje

Martina Marečková
12. 5. 2019 18:12
Z hlediska možností pro cyklisty hledá Nizozemsko ve světě konkurenci jen těžko. V zemi, která má 17 milionů obyvatel, je registrovaných 23 milionů jízdních kol, přičemž dva miliony z nich tvoří elektrokola. Tamní vláda loni v listopadu oznámila, že investuje dalších 345 milionů eur do cyklistické infrastruktury. Cílem je, aby za tři roky jezdilo na kole do práce nebo do školy o 200 tisíc lidí více než dnes. Právě v Nizozemsku - konkrétně v Utrechtu - se také nachází vůbec největší parkoviště pro jízdní kola na světě. Pojďme se podívat, jak to v takovém ráji cyklistů vypadá.
Foto: Martina Marečková

Žádné cyklozámky a sedačka pro děti

Například v národním parku De Hoge Veluwe je více než 40 kilometrů cyklostezek a návštěvníci si při příjezdu mohou zdarma půjčit jedno z 1800 jízdních kol. Nezamykají se a turisté se s nimi mohou volně pohybovat po parku.

Když si udělají přestávku třeba v muzeu nebo v restauraci na oběd, kolo jednoduše odloží na stojanu a pak na něm nebo na jiném kole zase pokračují v projížďce po parku. Všechna standardní kola jsou vybavená sedačkou pro děti.

 

Právě se děje

Další zprávy