Hodiny čekání, zrušené lety. Srovnání letišť v Evropě radí, kde se obrnit trpělivostí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 7. 2022 7:20
Po hale letiště se táhnou fronty na bezpečnostní kontroly, lety se opožďují, nebo rovnou ruší, vázne i odbavení zavazadel. Chaos na londýnském Heathrow dosáhl už takové úrovně, že se letiště rozhodlo dočasně přerušit prodej letenek, dokud se situace nevyřeší. Personál ale nechybí jen v Británii a Heathrow na tom v Evropě není zdaleka nejhůře, ukazuje nový žebříček.
Foto: Lukáš Bíba

S novými daty o stavu leteckého provozu přišla společnost Hopper, která spadá pod banku Goldman Sachs.

Z její analýzy vyplývá, že Heathrow nepatří dokonce ani do Top 10 evropských letišť s nejhorším zpožděním letů. Ve skutečnosti je v žebříčku až na 15. místě - od začátku července se zde zpozdilo na 51 procent všech letů.

"Z hlediska objemu je londýnské Heathrow mnohem větší než jiná letiště a naše hodnocení vychází z podílu zpožděných letů, nikoli z počtu lidí, které zpoždění zasáhlo," upřesňuje mluvčí společnosti Hopper.

Situaci na pražském letišti Václava Havla analýza společnosti Hopper nezmiňuje. Podle mluvčí Kláry Divíškové ale v prvních dnech letních prázdnin narostlo průměrné zpoždění letu kvůli nedostatku pracovníků na 50 minut, nyní je pod 20 minutami.

"Začátek prázdnin byl velmi náročný, ale díky spolupráci všech složek, kterých se odbavení, provoz i bezpečnost na letišti týká, vše proběhlo a probíhá bez větších komplikací," potvrzuje pro online deník Aktuálně.cz ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí.

Zpožděných z nejrůznějších důvodů je podle ní zhruba polovina odletů. "K rušení letů dochází pouze výjimečně," dodává Krejčí.

  • Podívejte se, která letiště v Evropě jsou na tom se zpožděním nejhůře, a kde naopak provoz plyne relativně bez problémů.
 

Právě se děje

Další zprávy