Ani kolaps letecké dopravy neotřásl premianty žebříčku aerolinií. Obstály i ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 9. 1. 2021 21:00
Pokračující pandemie letecké dopravě nepřeje ani v novém roce. Pokud se lidé i přesto rozhodnou vyrazit na cestu, australský server Airlineratings.com má jasno v tom, služeb jakých aerolinií by měli využít. Portál každoročně sestavuje seznam nejbezpečnějších aerolinií světa, pro letošek je vítězem, stejně jako loni a předloni, australská společnost Qantas. Druhé místo patří Qatar Airways.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Žebříček Airlineratings.com

Web Airlineratings.com sleduje při sestavování žebříčku data například o stáří flotily letadel, počtu nehod, bezpečnostních auditech aerolinek či jejich hospodaření. Šéfredaktor webu Geoffrey Thomas pro server CNN doplnil, že se berou v potaz také případné podvody s pilotními průkazy nebo podezření z úplatkářství.

Autoři letos kritéria také museli přizpůsobit celosvětové pandemii koronaviru. Při sestavování aktuálního žebříčku se tak zajímali například také o to, zda palubní personál daných aerolinií nosí ochranu úst a nosu nebo jestli dopravce pravidelně a důkladně dezinfikuje stroje a má informace o covidových opatřeních na svých webových stránkách.

Australský web tentokrát analyzoval celkem 385 leteckých společností z celého světa. V žebříčku nechybí ani České aerolinie (ČSA), které sice získaly plný počet sedmi hvězdiček, mezi dvacet nejbezpečnějších leteckých podniků se ale neprobojovaly.

Jejich sesterské Smartwings pak mají hvězdiček pouze šest - nízkonákladový dopravce ztrácí body na poli bezpečnostních incidentů. Mezi ně se počítá například nedobrzdění na přistávací dráze či jiné drobnější události bez obětí či zraněných.

Českému dopravci však nejspíše uškodil pozdě přiznaný a nenahlášený výpadek jednoho motoru na letu z Řecka do Prahy, kterým se po silné kritice ze strany zahraničních dispečerů museli zabývat i čeští letečtí vyšetřovatelé.  

Na následujících kartách si můžete projít všechny aerolinky finálové dvacítky žebříčku nejbezpečnějších dopravců:

 

Právě se děje

Další zprávy