Letoun, co se náhle objevil na Ruzyni, pilotoval zmatený senior. Neštěstí bylo blízko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 28. 5. 2020 6:52
Na pražském letišti Václava Havla v úterý večer bez povolení přistál malý sportovní letoun s rakouskou registrací. Pilot nekomunikoval s dispečery letového provozu a přistál na ranveji, která je kvůli rekonstrukci uzavřena. Nikdo nebyl zraněn a provoz letiště nebyl ohrožen.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma incident potvrdil a řekl, že jej bude prošetřovat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký řekl, že letoun měl technické problémy.

Událostí se zabývá ve spolupráci s Řízením letového provozu, letištěm a Ústavem pro civilní letectví také policie. "Prošetřuje se, zda nedošlo k protiprávnímu jednání," řekla mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová.

Letadlo letělo z německého Stuttgartu. Klíma uvedl, že letoun se dostal do vzdušného prostoru pražského letiště v úterý kolem 21:00. Pilot neměl povolení k přistání a dispečeři se s ním snažili navázat kontakt, dávali mu i pokyn, aby nepřistával. Pilot ale pokynu nedbal a po několika průletech přistál na uzavřené přistávací ploše, doplnil Klíma.

"Na palubě byl cizí státní příslušník, který přistál zřejmě proto, že ztratil orientaci po vysazení navigačních přístrojů," řekl Hospodářským novinám letový inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Stanislav Petrželka. Protože nevěděl, kde je, nenaladil ani frekvenci nutnou pro komunikaci s dispečery, kteří letový prostor nad Prahou řídí.

"Jedním z faktorů, který určitě k incidentu přispěl, byl seniorní věk pilota," uvedl Petrželka. Za normálního provozu Ruzyně by mohl podobný incident způsobit podle Petrželky hypoteticky větší škody. "Mohlo by to způsobit velmi vážné ohrožení bezpečnosti letového provozu," řekl. 

"Pokud letěl podle takzvaných pravidel viditelnosti a nízko, tak se nemusel hlásit na hranicích," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí ŘLP Klíma a dodal, že hlásit se musel až u vstupu do vzdušného prostoru pražského letiště, které je kontrolované dispečery a na rozdíl od většiny území republiky v něm letadla nemohou létat bez komunikací s věží.

Devětasedmdesátiletý muž, který stroj pilotoval, řekl vyšetřovatelům, že nad Českem začal mít letoun technické problémy. "V rámci toho letu došlo vlastně k poruše elektroinstalace. Tím pádem došlo k výpadku navigačních přístrojů," potvrdila slova letového inspektora i mluvčí Úřadu pro civilní letectví. Pilot se kvůli tomu podle něj dostal do stresové situace.

 

Právě se děje

Další zprávy