Šéfka pardubického "letiště duchů" si řekla o odměnu 225 tisíc. Odvolat, volá opozice

Ekonomika Ekonomika
22. 9. 2020 12:06
Pardubičtí zastupitelé chtějí odvolání šéfky East Bohemian Airport (EBA) Hany Šmejkalové. Důvodem je mimořádná odměna 225 000 Kč, kterou má dostat i přes propad v hospodaření a krizi v letectví. Odměnu si přitom odhlasovala v představenstvu i ona sama.
Pardubice to mají stejně jako další mimopražská mezinárodní letiště v Česku těžké. Pro celý letní letový řád jim zůstává jediný pravidelný spoj. | Video: Blahoslav Baťa

Informoval o tom web Zdopravy.cz. Akcionáře čeká schvalování odměn pro Šmejkalovou na valné hromadě ve čtvrtek. Firma současně žádá své akcionáře o dalších 16 milionů korun na přežití. O bonus žádá ředitelka v době, kdy letectví čelí největší krizi ve své historii, pardubické letiště se navíc s nezájmem aerolinek potýká dlouhodobě.

V dokumentu podepsaném jí jako místopředsedkyní představenstva jí navrhují třikrát 75 tisíc za každou novou linku, která se v Pardubicích nově objevila. Jde o linku SkyUp do Kyjeva a linky Wizz Airu do Lvova a Kyjeva.

Web Zdopravy.cz však upozorňuje, že v případě dvou linek se přitom ukázalo, že dopravce projevil zájem o lety z Pardubic sám a letiště se mu ozvalo až poté.

Pardubické letiště patří armádě. V režimu civilní přepravy funguje od roku 1994. Mezinárodní dopravu zajišťuje společnost East Bohemian Airport, kterou ze dvou třetin vlastní město Pardubice, ze třetiny Pardubický kraj.

Kromě nikdy nezrealizovaných plánů na mohutnou expanzi letiště Šmejkalová také v minulosti zaujala experty nápadem, jak to provést. V rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že na pražské ruzyňské letiště by podle ní neměly tolik létat nízkonákladové letecké společnosti. "Spíše bych pražskému letišti odebrala lowcostové dopravce a centralizovala je na regionální letiště, která zatím v uvozovkách zejí prázdnotou," uvedla Šmejkalová.

Pardubičtí zastupitelé tak budou ve čtvrtek rozhodovat nejen o mimořádné odměně v celkové částce 225 tisíc korun, ale také o možném odvolání Šmejkalové. Formálně o jejím konci musí rozhodnout valná hromada East Bohemian Airport.

"Mám dlouhodobě pocit, že paní ředitelka nežije v reálném světě. Už v březnu se pouštěla na zastupitelstvu do velkých sci-fi a byla blízko odvolání, návrh na odměny je pro mě dalším důkazem. Letiště potřebuje krizové manažery," říká František Brendl z opozičního seskupení Pardubáci společně, který odvolání bude navrhovat.

Bonusy za krize?

Podobné stanovisko zastává také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. "Když dáváme bonusy za pořádání festivalu Smetanova Litomyšl, tak ti lidé, kterých se peníze mohou týkat, nejen nehlasují, ale dokonce odejdou z místnosti, aby nedostávali pod tlak ostatní," uvedl Netolický v pardubické příloze Mladé fronty DNES. Kraj vlastní třetinu akcií.

Ztráta pardubického letiště by kvůli uzavření v důsledku epidemie koronaviru mohla na konci roku přesahovat 40 milionů korun, loni prodělalo 34 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy