Mapa: Prázdniny promění české dálnice v peklo, uzavírky budou číhat i v Praze

Kuni Nguyenová jkr Kuni Nguyenová, jkr
27. 6. 2020 15:13
Téměř 40 uzavírek a omezení čeká během letošního léta na motoristy na tuzemských dálnicích. Nejvíce komplikací bude už tradičně na páteřní dálnici D1, na trase mezi Prahou, Brnem a Ostravou budou pokračovat opravy na 13 místech. Omezení budou i na dalších 11 dálnicích. Mapa Aktuálně.cz ukazuje nejen je, ale i komplikace v hlavním městě a podrobný přehled pokračování modernizace úseků dálnice D1.

Uzavírky na českých dálnicích

Pro posun mapy použijte dva prsty.

Při cestě po D1 počítejte se zdržením

zvětšit mapu

Uzavírky v hlavním městě

Pro posun mapy použijte dva prsty.

Na D1 se bude v rámci kompletní modernizace dálnice na části mezi Prahou a Brnem pracovat na sedmi úsecích. Jde o celkem 71 kilometrů, kde bude provoz omezen do zúžených jízdních pruhů a maximální rychlost snížena na 80 km/h. Další část letních oprav na D1 se týká především mostů, na některých místech jsou v plánu také opravy vozovek a odpočívadel. Většina prací na D1 potrvá minimálně do podzimu.

S uzavírkami ovšem musí řidiči počítat i i jinde, na rozdíl od D1 ovšem nebudou tak rozsáhlé. Nejvíce oprav silničáři naplánovali na plzeňskou dálnici D5. Stavaři tam budou pracovat na vozovkách a mostech na pěti úsecích. Na Pražském okruhu jsou plánována čtyři omezení a po třech pak na mladoboleslavské D10 a na D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. S dalšími pracemi různého rozsahu se řidiči setkají na dálnicích D2, D6, D8, D11, D46, D48 a D52.

Vedle dálnic se řidiči musí připravit na desítky omezení i na silnicích první třídy a dalších krajských a obecních komunikacích.

Letní prázdniny jsou obvykle spojeny s vyšším rizikem nehod. Podle policejních statistik loni na českých silnicích zemřelo během dvou prázdninových měsíců 121 lidí, pětina všech obětí za loňský rok. Během prázdninových měsíců pravidelně počty obětí stoupají a jsou nejvyšší v roce. Častou příčinou nehod jsou podle odborníků zejména nepozornost a únava z dlouhého cestování v kombinaci s teplým počasím. Řidiči by tak podle expertů měli dbát na častější přestávky.

Prázdninové uzavírky v Praze

Stavební sezona je v plném proudu i v Praze. Technická správa komunikací (TSK) v druhé polovině roku 2020 zahájí dlouho očekávanou rozsáhlou opravu Chodovské ulice, která potrvá až do poloviny roku 2021. Řidiči se mohou těšit na nový povrch vozovky a během těchto prací se rovnou opraví i povrch autobusových zastávek od křižovatky s ulicí U Plynárny až po Jižní spojku. 

O letních prázdninách bude pokračovat i oprava mostu přes Masarykovo nádraží ve Wilsonově ulici na Severojižní magistrále a připraví se přejezdy pro další etapu rekonstrukce Štěrboholské spojky. V ulici K Výtopně se začne stavět nový most na Zbraslavi, po kterém by se první auta měla projet začátkem příštího roku. 

K výměně povrchu v Modřanské ulici TSK přidala i rekonstrukci křižovatky a rampy z Barrandovského mostu ve směru do centra. Práce pokračují i v Bucharově ulici, na části Jižní spojky a dalších pražských komunikacích. 

"V rámci větších investic zahájíme v druhé polovině roku rekonstrukci části Koněvovy ulice na Žižkově (zde se jedná o část navazující na Husitskou ulici), která bude pokračovat i v roce 2021 a navazuje na již probíhající práce na obnově vodovodního řadu a kanalizace," říká Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK. 

Rekonstrukce tramvajových tratí a metra

Letní prázdniny využije k důležitým opravám a rekonstrukcím také pražský dopravní podnik. Od soboty 4. července bude na lince C, v úseku Pražského povstání - Hlavní nádraží, pokračovat ve výměně dřevěných pražců za betonové. Mezi stanicemi tak zavede náhradní autobusovou dopravu XC, metro bude opět jezdit od pondělí 13. července 2020.

Podobnou výluku by měli cestující očekávat v neděli 26. července 2020, kdy provoz metra na lince C v úseku Nádraží Holešovice - Letňany bude omezen. V tomto úseku bude opět jezdit náhradní autobusová i tramvajová doprava XC.

V létě proběhne také rekonstrukce tramvajových tratí. Hlavní letošní opravy začaly 1. června v Nádražní ulici a od 4. června v ulici V Olšinách a Starostrašnická. Od začátku července proběhne také rekonstrukce vjezdu do vozovny Strašnice a výměna kolejových konstrukcí na dvoře samotné vozovny.

Mapa Aktuálně.cz vychází z dat od Ředitelství silnic a dálnic ČR, Technické správy komunikací a Dopravního podniku hl. m. Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy