Mapa: Podívejte se, kde všude by se letos měly stavět dálnice

Ondřej Neufus Jiří Kropáček ŘSD, Ondřej Neufus, Jiří Kropáček
Aktualizováno 29. 1. 2019 10:45
Současná vláda si dala v programovém prohlášení za úkol rozhýbat výstavbu dálnic. Ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO) se to však dosud příliš nedaří a premiér Andrej Babiš (ANO) mu svou nespokojenost dává nepokrytě najevo. V současnosti je v Česku rozestavěných 187 kilometrů dálnic a silnic prvních tříd. Podle Ťokovy "dálniční ofenzivy" se během roku má začít stavět dalších 178 kilometrů. Ve velkém přehledu Aktuálně.cz se podívejte, kde všude nové stavby vzniknou.

načítám grafiku

Přehledová mapa Aktuálně.cz přináší soupis všech úseků, kde se právě staví dálnice či silnice první třídy, kde se během roku 2019 má začít stavět a jaké části se podle plánů letos dokončí a otevřou veřejnosti.

  • Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se letos začne stavět 178 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Podle ŘSD připadá zhruba 70 procent veškerých prací bude probíhat na dálnici.

"Nejvíce rozestavěnými dálničními stavbami jsou brněnská D1, jihočeská D3, karlovarská D6, chomutovská D7 a hradecká D11," popisuje mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Mezi klíčovými stavbami dále jmenuje například obchvat Frýdku-Místku či obchvat Otrokovic na D55.

  • Stavebních prací si řidiči nejvíce všimnou na brněnské dálnici D1. Zde budou letos probíhat práce až na sedmi úsecích. Cílem je dokončit tuto cestu do roku 2021. Zatímco 90 kilometrů již prošlo rekonstrukcí, zbývajících 70 kilometrů se teprve plánuje.

Současná vláda si dala v programovém prohlášení za úkol rozhýbat výstavbu dálnic. Do roku 2021 chce zprovoznit 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů nových a 100 kilometrů opravené D1.

  • Loni stavební firmy zahájily stavbu 54 kilometrů nových dálnic a 16 kilometrů silnic první třídy. Na rekonstruované D1 to bylo 21 kilometrů. Celkem se loni státu podařilo otevřít 30 kilometrů dálnic a 15,5 kilometrů silnic první třídy. Z toho však jen čtyři kilometry představovaly novou dálnici, zbytek byly modernizace D1 či nové úseky silnic první třídy.

Ministerstvo dopravy očekává, že se letos podaří otevřít celkem 47 kilometrů silnic. "Z toho 22 kilometrů nových dálnic a 25 nových silnic," upřesňuje mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

 

Právě se děje

Další zprávy