Lufthansa zrušila stovky spojů na léto. Aerolinkám i letištím chybí pracovníci

ČTK ČTK
9. 6. 2022 17:04
Německá společnost Lufthansa kvůli nedostatku personálu zrušila stovky spojů na letní měsíce. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Odvětví letecké dopravy v Evropě se před letní sezonou vedle nedostatku zaměstnanců potýká i se stávkami. Například pracující francouzského letiště Charlese De Gaulla tento čtvrtek stávkují za vyšší mzdy, zrušena kvůli tomu byla čtvrtina letů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Lufthansa zrušila přibližně 900 červencových vnitrostátních a evropských letů na krátké vzdálenosti. Zrušené lety aerolinek Lufthansa či Eurowings se měly uskutečnit v pátek, sobotu a neděli, představují asi pět procent typické víkendové kapacity těchto aerolinek.

"Celý letecký průmysl, zejména v Evropě, v současné době trpí nedostatkem kapacit a personálu," uvedla Lufthansa v prohlášení. "Týká se to letišť, služeb pozemního odbavení, řízení letového provozu a také leteckých společností," dodala.

Poptávka po cestování letadlem po dvou letech protipandemických omezení prudce stoupá, a tak se aerolinky snaží zvyšovat kapacitu i počet letů. Jejich plány na léto však narážejí na nedostatek zaměstnanců. Před velkými zpožděními kvůli tomuto problému varoval mimo jiné provozovatel frankfurtského letiště.

Kvůli požadavku na zvýšení mezd vstoupily ve středu do čtyřhodinové stávky italské posádky leteckých společností Ryanair, easyJet a Volotea. Po celý den stávkovali zaměstnanci řízení letového provozu na několika italských letištích.

Vedení letišť se snaží rychle přijímat a zaučovat nové zaměstnance. Oživení letecké dopravy po propadu způsobeném pandemií vede k rušení letů a několikahodinovým frontám. Letiště v Dublinu a londýnské Heathrow nabírá pracovníky pro kontrolu zavazadel a nákladu. Letiště Schiphol v Amsterdamu zvyšuje mzdy zaměstnancům, zatímco Španělsko v úterý oznámilo, že na pasovou kontrolu na vytížených letištích přijalo dalších 500 policistů.

Šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu Willie Walsh na konci května vyzval ke klidu. Uvedl, že k velkým zácpám docházelo i před pandemií a že nyní se problémy omezují pouze na některá letiště. Situaci podle něj komplikuje i doba potřebná k získání bezpečnostních průkazů pro nově přijaté zaměstnance.

Na nejrušnějším kanadském letišti v Torontu problém vyřešili tak, že někteří zaměstnanci, kteří ještě nezískali průkaz, mohou dočasně pracovat pod dohledem prověřených pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy