Letiště v Ruzyni se připravuje na krizové situace. Cestujícím má v těžkých chvílích pomáhat duchovní

Iva Špačková Iva Špačková
8. 5. 2018 17:46
Duchovní budou pomáhat lidem všech vyznání, cestující však mohou požádat i o představitele konkrétního vyznání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Pražské Letiště Václava Havla se připravuje na složité situace. S Ekumenickou radou církví se dohodlo na spolupráci v případě mimořádných událostí.

Duchovní bude poskytovat útěchu cestujícím, rodinným příslušníkům či zaměstnancům letiště v okamžiku, kdy například spadne letadlo, vypukne požár či by do areálu pronikli teroristé.

"Může se jednat o leteckou nehodou, ale také například vážnou protiprávní činnost namířenou proti letadlům či cestujícím. Patří sem například také ekologické havárie, nejrůznější živelní události či požáry," vysvětluje mluvčí letiště Roman Pacvoň, co se pod pojmem "mimořádné události" skrývá.

Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha (provozuje Letiště Václava Havla Praha), Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví, a Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví.

Letiště spolupráci vyvolalo proto, že se razantně zvyšuje počet odbavených cestujících a tím i pravděpodobnost poptávky po této službě. V loňském roce letiště odbavilo téměř 15,5 milionu cestujících, což bylo meziročně téměř  o pětinu více. Letos čeká společnost další nárůst, do konce roku 2018 plánuje odbavit až 17 milionů lidí.

"Duchovní podpora doplní službu psychologa, kterou již máme pro případy mimořádných událostí zajištěnou. Ačkoliv k situacím tohoto charakteru dochází obecně v letecké dopravě zcela výjimečně, musíme být i na ně dobře připraveni. Spolupráce s Ekumenickou radou církví nám navíc zajistí, že bude o naše cestující i zaměstnance skutečně postaráno ve všech ohledech," říká Řehoř. Letiště si podle něj vyzkouší společnou spolupráci s duchovními v rámci společného cvičení.

Případy, kdy církev působí nad rámec klasické duchovenské činnosti ve farnostech a sborech, jsou podle Petra Jana Vinše součástí takzvané sektorální pastorace. Podobně jako již řadu let fungující služba kaplanů v nemocnicích, věznicích nebo armádě.

Případné nasazení na letišti se podle něj děje za spolupráce všech církví, v ekumenickém a tolerantním duchu. "Jeho cílem je poskytnout duchovní podporu komukoli, kdo o ni požádá, bez ohledu na jeho církevní nebo náboženskou příslušnost. Účelem takového duchovního doprovázení není získávat nové věřící, ale sloužit těm, kdo to v těžké životní situaci potřebují," vysvětluje Vinš.

V případě mimořádné události zajistí Ekumenická rada církví duchovní podporu na letišti na základě konkrétních požadavků cestujících, a to primárně prostřednictvím duchovních, kteří budou schopni poskytnout útěchu napříč náboženstvími, a to v počtu, jejž si konkrétní situace vyžádá.

Foto: Iva Špačková

Nicméně, v případě zájmu může být pro cestující zajištěn také kontakt s představitelem konkrétního vyznání. Ten by byl cestujícím a zaměstnancům k dispozici přímo v prostorách letiště.

Letiště Praha se věřícím lidem začalo více věnovat už v roce 2015, kdy pro ně otevřelo modlitebnu. I ta je určena lidem všech vyznání, proto je na piktogramu modlící se člověk a nikoliv konkrétní náboženský znak jako třeba kříž, kostel či mešita.

Loni byla v místnosti vedle Bible uložena také kniha, do níž mohli věřící zapisovat své pocity. Někteří cestující zapisovali obecné vzkazy ve stylu, že děkují za návštěvu Prahy, jiní děkovali za to, že se mohou v klidu pomodlit k Bohu. 

Foto: Iva Špačková
 

Právě se děje

Další zprávy