Krize v letectví: Výrobce dveří pro Boeing a Airbus propustil v Praze třetinu lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 6. 2020 14:04
Francouzský výrobce součástek letadel Latecoere, propustil ve svém pražském závodě ke konci května 212 lidí, asi třetinu kmenových zaměstnanců. Podnik Latecoere v pražských Letňanech, kde se vyrábějí hlavně dveře letounů, dal už v březnu výpověď také 60 agenturním zaměstnancům. Podle odborářů se v době koronavirové krize značně propadl.
Francouzská společnost Latecoere, která v Letňanech vyrábí především dveře do letadel, propouští.
Francouzská společnost Latecoere, která v Letňanech vyrábí především dveře do letadel, propouští. | Foto: Latecoere

"Zakázky od Airbusu se snížily o 40 až 50 procent, ty od Boeingu se zastavily úplně," řekl odborář Zdeněk Novotný pro Hospodářské noviny. Od poloviny dubna podle něj pracují zaměstnanci firmy jen tři týdny měsíčně a týden jsou doma. Výroba se bude asi zvyšovat až v říjnu.

Vedení společnosti se podle HN k situaci nevyjádřilo. Zda propouštění v Latecoere definitivně skončilo, tak zatím není jasné. "V srpnu budeme mít 14 dnů celozávodní dovolenou, a pak se asi uvidí," uvedl Novotný.

Řada zemí kvůli pandemii koronaviru, který se začal šířit po světě začátkem roku, omezila letecké cestování. Koronavirová krize tak výrazně zasáhla firmy působící v letecké dopravě, a tím i výrobce letadel a jejich dodavatele.

Americký výrobce letecké techniky Boeing, který se potýkal s ekonomickými problémy již dříve, v dubnu oznámil, že hodlá zrušit asi desetinu pracovních míst. To se dotkne zhruba 16 000 zaměstnanců. Evropský výrobce letecké techniky Airbus s více než 130 000 zaměstnanci by mohl podle dřívějších informací médií zrušit více než 10 000 míst.

V Česku například kvůli dopadům pandemie koronaviru na letecký průmysl propustí až 200 lidí také firma Honeywell Aerospace Olomouc, která v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravuje letecké motory. Podnik Honeywell Aerospace v Hlubočkách zaměstnává zhruba tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy