RegioJet zveřejnil ceny na první dotované lince. Káva zdarma všem nakonec nebude

Ekonomika Ekonomika
19. 11. 2019 14:57
RegioJet zahájil předprodej jízdenek na rychlíkové spoje na trase Brno-Přerov-Ostrava-Bohumín, na které vystřídá od prosince České dráhy. Aktuálně jsou v předprodeji jízdenky s místenkou, další typy jízdenek dá RegioJet do prodeje později. Dopravce zároveň upřesnil rozsah služeb na lince. Nakonec ustoupil od plánů na kávu zdarma pro cestující ve druhé třídě - nabídne ji jen v "jedničce".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RegioJet

Linka R8, která zahájí provoz 15. prosince, nabídne celkem 34 spojů s odjezdy po hodinách a poprvé v nich nebude nutná místenka.

Nejvýhodněji podle dopravce pořídí cestující jízdenky on-line při platbě kreditovou jízdenkou. Aktuálně nabízené jízdenky platí na konkrétní spoje s rezervací zdarma. Ceny jsou podle mluvčího RegioJetu Aleše Ondrůje stanoveny tak, aby byly výhodnější než stávající jízdné Českých drah, a to i při započtení zákaznických slev.

Později začne RegioJet nabízet i flexibilní a časové jízdenky, stejně jako samostatné místenky. Součástí ceny jízdenky je automaticky rezervace na konkrétní zákazníkem zvolené místo a možnost stornování jízdenky 15 minut před odjezdem spoje. Na lince budou platit také kompenzace jízdného v případě zpoždění.

Soupravy vlaků budou řazeny z klimatizovaných vozů určených pro mezinárodní dálkové vlaky s vozy první a druhé třídy. Soupravy nabídnou velkoprostorové i oddílové uspořádání v kupé pro šest cestujících. K dispozici bude prostor pro přepravu dětských kočárků, jízdních kol a kupé pro cestující s dětmi.

Cestující ve druhé třídě budou mít k dispozici zdarma připojení k internetu, elektrické zásuvky, výběr z tisku, možnost připojení k zábavnímu portálu s nabídkou filmů, hudby a dalšího zábavního obsahu.

Ceny RegioJetu na lince Brno- Ostrava

  • Brno hl. n. - Ostrava Svinov: 100 Kč ve druhé třídě a 152 Kč v první třídě
  • Brno hl. n. - Přerov: 55 Kč ve druhé třídě a 84 Kč v první třídě
  • Brno hl. n. - Vyškov na Moravě: 40 Kč ve druhé třídě a 65 Kč v první třídě
  • Přerov - Ostrava Svinov: 55 Kč ve druhé třídě a 75 Kč v první třídě
  • Hranice na Moravě - Ostrava Svinov: 28 Kč ve druhé třídě a 52 Kč v první třídě

Poznámka: Jde o ceny ceny pro dospělého cestujícího bez slevy při platbě kreditovou jízdenkou a nákupu on-line. Z uvedených cen se následně počítají slevy - například pro studenty či seniory.

S kávou, nebo bez ní?

Majitel RegioJetu Radim Jančura v rozhovoru pro Aktuálně.cz letos na jaře slíbil, že si prosadí kávu zdarma i ve druhé třídě, přestože management prosazuje "osekání" palubního servisu.

"Trochu jsem válčil s managementem, který byl skeptický k tak rozsáhlému servisu, jaký máme na komerčních spojích. Je pravda, že se jedná o rychlíky, které zastavují každých dvacet minut, a musíme tak počítat s velkým množstvím cestujících na krátké úseky. Nakonec jsem ale servis prosadil," potvrdil tehdy pro Aktuálně.cz Jančura.

Koncem září RegioJet ovšem na svém webu k lince R8 zveřejnil, že na trase bude v první třídě možnost občerstvení zdarma, ale pouze v případě, že cestující pojede déle než hodinu. Ve druhé třídě pak bude možné si občerstvení jen zakoupit. Mluvčí Ondrůj ovšem tehdy na dotaz Aktuálně.cz upozornil, že se jedná pouze o testovací verzi chystaných internetových stránek a rozhodnutí o službách ještě oficiálně nepadlo.

Vizualizace vozů 2. třídy.
Vizualizace vozů 2. třídy. | Foto: Regiojet

Nyní už je tak jasné, že káva zdarma pro všechny nakonec nebude. Zdarma ji dostanou jen cestující v první třídě. Těm, kdo cestují déle než 45 minut, pak dopravce nabídne také cookies a pomerančový džus zdarma.

Pro ty ostatní tak existuje jen možnost si občerstvení zakoupit. Cestující s rezervací místa si ho budou moci objednat s donosem na místo on-line přes firemní aplikaci. Občerstvení si budou moci také osobně zakoupit přímo v bistru.

"RegioJet počítá s tím, že do budoucna se bude složení souprav a rozsah palubních služeb dále upravovat," uvádí mluvčí dopravce Aleš Ondrůj. Podle něj se aktuálně jedná zatím o první fázi podoby souprav a palubního servisu, jelikož dopravce měl od podpisu smlouvy na přípravu málo času.

Krajské jízdenky

Řadu otázek vyvolává koordinace prodeje jízdného mezi jednotlivými kraji. Jihomoravský a Zlínský kraj totiž stále vyjednávají s dopravci o platnosti svého tarifu.

"Stejně jako doposud budou ve vlacích na lince R8 v platnosti jízdenky v tarifu uvedených integrovaných dopravních systémů. To znamená, že například pro cestujícího dojíždějícího denně na trase Vyškov na Moravě - Brno a zpět na jízdní doklad IDS JMK se příchodem dopravce RegioJet nic nemění," upozorňuje mluvčí.

Podle něj tak cestující budou stále jezdit na stejnou jízdenku, pokud se sami nerozhodnou využít tarifu RegioJetu.

 

Právě se děje

Další zprávy