Jízdenky v pražské MHD půjde platit kartou. Terminály dostanou tramvaje i autobusy

ČTK ČTK
29. 3. 2019 18:07
Pražský dopravní podnik nainstaluje do všech svých tramvají a autobusů terminály pro platbu jízdného kartou. Kartou lze nyní v hlavním městě platit v tramvajích na linkách 18 a 22. Ročně si jízdenky tímto způsobem koupí několik tisíc cestujících.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: DPP

Podnik v pátek zahájil instalaci terminálů v tramvajích, ve kterých dosud nebyly. V pátek informaci uvedl generální ředitel firmy Petr Witowski. Všechny začnou fungovat do konce dubna. Platba kartou v MHD už funguje v dalších českých městech.

Kartou lze nyní v hlavním městě platit v tramvajích na linkách 18 a 22. Ročně si jízdenky tímto způsobem koupí několik tisíc cestujících. "Možnost bezkontaktního placení chceme zavést i do všech autobusů pražského dopravního podniku. Předpokládám, že ještě letos vyhlásíme zakázku na tuto službu," uvedl Witowski. Podnik zavedl na konci loňského roku bezhotovostní platbu jízdného na příměstských autobusových linkách, které provozuje.

Do konce dubna budou platebními terminály vybaveny všechny tramvaje. Na dveřích na ně cestující upozorní piktogram. Na přístroji si cestující zvolí druh jízdného, přiloží k němu kartu a vyjede mu jízdenka.

Bezkontaktní placení bude možné u prostředních dveří. U tramvají 14T budou terminály dva, protože tyto tramvaje nemají v prostředním článku dveře.

Na provoz terminálů v tramvajích loni firma podepsala čtyřletou smlouvu se společností Bankovní informační technologie. Firmě patřící ČSOB zaplatí provizi 1,99 procenta z ceny jízdenky.

Na platební kartu si mohou cestující v pražské městské dopravě také nahrát své předplatní kupony. Jinak je mohou mít na městské kartě Lítačka nebo na In Kartě Českých drah.

Postupně se mění také tisícovka automatů na jízdenky ve stanicích metra a na zastávkách. S výměnou začal podnik loni. Dosavadní přístroje berou pouze mince, v těch nových cestující zaplatí kartou, jsou ovládány dotykovým displejem a je na nich možné vyhledávat spojení.

Kartou mohou v MHD zaplatit cestující například v Ostravě, kde takto uhradili dva miliony jízdenek asi za 40 milionů korun. Stejně tak mohou lidé platit v Karlových Varech, Liberci i dalších městech.

 

Právě se děje

Další zprávy