Jednotnou jízdenku na železnici využilo za půl roku přes půl milionu lidí

ČTK ČTK
20. 7. 2021 12:34
Jednotnou jízdenku na železnici za půl roku platnosti využilo více než 505 000 cestujících. Celkově za ně utratili téměř 50 milionů korun. Zájem o jednotné jízdenky vzrostl zejména během letních prázdnin. V úterý o tom informovala společnost Cendis, která má systém na starosti. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Jednotná jízdenka je ideálním parťákem na výletech. Řada lidí tráví letos dovolenou v Česku a díky OneTicket nemusí řešit kolony, parkování ani jiné starosti často spojené s automobilem. Zájem více než půl milionu cestujících a znatelný nárůst prodejů během prázdnin ukazuje, že řada lidí již její výhody využila. Pokud bude tento trend i nadále pokračovat, je to v letošním Evropském roce železnice jen dobře," řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Zájem o jízdenky vzrostl zejména v posledních týdnech. Za měsíc prázdnin se prodalo takřka 160 000 jízdenek. Průměrný prodej v ostatních měsících přitom dosahoval pouze 50 000.

Jednotnou jízdenku OneTicket mohou cestující využívat jednorázově, nebo dlouhodobých verzích pro pravidelné dojíždění nebo pro neomezené cestování po určitou dobu. Od června jsou dostupné také místenky, kterých se uplynulý měsíc prodalo přibližně 10 000.

Systém nabízí také asistenční službu pro handicapované. V letošním roce pomoc při cestování po železnici využilo více než 220 lidí.

Systém jednotného tarifu OneTicket umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce na zvolené trase. Od července systém platí také v komerčních vlacích Českých drah a RegioJetu, jízdenka tak platí v 99 procentech železničních spojů. Další dopravci by se měli postupně rovněž přidat.

 

Právě se děje

Další zprávy