V každé části auta jiná hudba. Izraelci vyvíjí systém schopný dokonale odstínit hluk

ČTK ČTK
30. 10. 2019 11:50
Izraelský start-up Silentium se zabývá vývojem systému, který umožní lidem v autě poslouchat rozdílnou hudbu, aniž by se při tom navzájem rušili. Řekl to ředitel strategie a inovací společnosti Silentium Ziv Hermon s tím, že jiný program firmy napomáhá zbavovat se nežádoucího hluku, třeba ve vlacích nebo v kancelářích.
Foto: Silentium.com

Systém řízení zvuku umožňuje do každé části vozu vysílat jiný zvuk. Podle Hermona tak je možné auto rozdělit na zóny pro každého z pasažérů. Ten bude mít volbu, jakou hudbu chce poslouchat, případně zda chce mít ve své zóně ticho.

Silentium vyvíjí pouze software, který bude hudbu řídit, fungovat umí s různými reproduktory. Systém pracuje na principu cíleného směřování určitých reproduktorů do určité zóny, přičemž člověk sedící ve vedlejší zóně hudbu "od souseda" neslyší.

Podle Hermona se systém v sériově vyráběných vozech objeví v květnu příštího roku, podle něj bude ve vozech jedné z evropských značek. V budoucnu by se měl objevit také ve vozech Škoda, do kterých by se mohl dostat v roce 2021 nebo 2022.

"Po uvedení do sériové výroby budeme systém dále testovat, než ho rozšíříme i do dalších automobilek," řekl Hermon. Dodal, že systém zvládne zóny oddělit také v případě poslechu velmi rozdílné a výrazné hudby.

Silentum má také systém, který umí odstraňovat nežádoucí hluk. Systém umožňuje zredukovat až 90 procent ze zvuku, nezáleží přitom na jeho původu. Systém může být nainstalovaný na různých místech, kromě vozidel nebo vlaků například také v domovech nebo kancelářích.

Silentium spolupracuje se Škodou Auto, a to prostřednictvím Škoda Auto DigiLab Israel, který je izraelskou odnoží pražského Škoda Auto DigiLabu. Izraelský DigiLab zahájil svou činnost na začátku roku 2018. Společný podnik se společností Champion Motors, izraelským importérem značky Škoda, pracuje na inovacích a vyvíjí produkty pro individuální mobilitu budoucnosti. Cílem jsou například inovace hardwaru a digitalizace podniku i všech jeho procesů.

 

Právě se děje

Další zprávy