První elektrické letadlo představeno. Izraelský stroj Alice doletí až 1200 kilometrů

ČTK ČTK
19. 6. 2019 14:25
Izraelský výrobce Eviation Aircraft na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice, které je podle něj prvním letadlem na světě s nulovými emisemi.
Izraelský výrobce Eviation Aircraft představil na aerosalonu u Paříže elektrické letadlo pojmenované Alice. První let se uskuteční letos. | Video: Reuters, Eviation Aircraft

První let má uskutečnit už letos, běžně létat by stroj měl začít v roce 2022, uvedla agentura Bloomberg. Prvním zákazníkem je americká společnost Cape Air, která chce koupit až 92 těchto letadel.

Letadlo má celkem devět sedadel a dolet až 1200 kilometrů. Letět může rychlostí až 440 kilometrů v hodině. Je určeno pro regionální lety, například mezi Paříží a Toulouse, norskými městy Oslo a Trondheim či americkými San José a San Diego.

Izraelský výrobce Eviation Aircraft na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice.
Izraelský výrobce Eviation Aircraft na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice. | Foto: Reuters

Dopad letecké dopravy na životní prostředí se stal centrem zájmu ekologických aktivistů. Letecké společnosti také už dlouho hledají způsob, jak snížit emise a své náklady prostřednictvím nových návrhů a čistších technologií. Náklady na provoz letounu Alice jsou podle Eviation jen zlomkem nákladů na provoz běžných tryskových letadel. Firma doufá, že Alice změní způsob regionálního cestování a spustí novou éru létání, které je tišší, čistější a úspornější.

Cape Air jsou jednou z největších nezávislých regionálních leteckých společností v USA. Létají mezi 35 městy v USA a Karibiku. Katalogová cena letadla Alice je čtyři miliony USD (91,5 milionu Kč), při větším odběru ale kupující obvykle získávají výrazné slevy, upozornil server CNBC.

 

Právě se děje

Další zprávy