Letadla nad Izraelem trápí záhadné výpadky GPS. Piloti spoléhají na záložní systémy

on on
27. 6. 2019 11:30
Piloty letící na izraelské mezinárodní letiště Bena Guriona trápí výpadky navigačního GPS signálu, který piloti využívají k orientaci na nebi, ale i při vzletech a přistávání. Izraelská správa letišť (IAA) radí pilotům, aby se raději spoléhali na záložní systémy. K žádnému bezpečnostnímu incidentu však podle IAA zatím nedošlo.
Ben Gurionovu letišti nic nehrozí, říkají Izraelci.
Ben Gurionovu letišti nic nehrozí, říkají Izraelci. | Foto: Reuters

Mezinárodní sdružení dopravních pilotů upozornilo na nenadálé výpadky signálu GPS v letadlech na východním pobřeží Středozemního moře. Výpadky trápí hlavně posádky letadel u letiště Bena Guriona poblíž Tel Avivu. Informoval o tom deník Haaretz.

Izrael zatím oficiálně netuší, co ztrátu signálu způsobuje. Tamní ministerstvo obrany ovšem vydalo prohlášení, že se výpadky týkají výlučně civilních letadel. Zdroje deníku navíc potvrdily, že signál mizí pouze přes den a trápí výlučně posádky letadel, systémy řízení letového provozu na letišti fungují.

Piloti využívají GPS pro navigaci ve vzdušném prostory, ale také při vzletech a přistáních. Zdroj izraelského deníku tvrdí, že piloti nyní využívají hlavně záložní systémy, které na globálním pozičním systému nejsou závislé.

Další zdroj uvedl, že vydaná prohlášení mají varovat piloty, aby údaje z GPS zcela ignorovali, dokud se poruchy nepodaří odstranit. "Nestalo se, že by výpadky GPS systémů způsobily nějakou nehodu v souvislosti s nepřesností GPS a letových koridorů," uvedla IAA, která nyní zkoumá, co komplikace způsobuje.

 

Právě se děje

Další zprávy