Izrael trápí hustá doprava. Premiér si pozval Muska kvůli stavbě podzemních dálnic

ČTK ČTK
4. 4. 2019 15:54
Americký podnikatel Elon Musk jedná s izraelskou vládou o výstavbě tunelů v této zemi. V kampani před nadcházejícími parlamentními volbami to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Muskova společnost Boring, zaměřená na ražbu tunelů, by mohla pomoci rozvoji infrastruktury v zemi s přetíženým systémem veřejné dopravy a nejhorším dopravním provozem ve vyspělém světě.
Elon Musk odhalil první testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob
Elon Musk odhalil první testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob | Foto: Associated Press

Informovala o tom agentura Bloomberg. "Setkal jsem se s mužem, kterému říkají Elon Musk. Už jste o něm slyšeli? Skutečný génius," uvedl Netanjahu v odpovědi na dotaz na dopravní systém země. "Právě teď s ním jednáme, abychom zjistili, zda můžeme v Izraeli tunel vybudovat," dodal. Premiér uvedl, že s Muskem diskutoval o technologii výstavby tunelů pro vysokorychlostní přepravu osob.

Muskův vysokorychlostní transportní systém hyperloop má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely rychlostí asi 240 kilometrů za hodinu. S konceptem přišel vizionář v roce 2013.

Systém veřejné dopravy v Izraeli je neefektivní, je zavalen problémy a potřebuje okamžitou nápravu. Nedojde-li k ní, ekonomiku to může do roku 2030 ročně stát 25 miliard šekelů (158,7 miliardy Kč), píše Bloomberg.

Hlavní rival Netanjahuovy strany Likud, strana Modrá a Bílá navrhuje využít na projekty dopravní infrastruktury prostředky vznikajícího státního investičního fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy