Ilegální billboardy mají cenu šrotu. ŘSD s likvidací otálí, doufá, že se firmy ozvou

ČTK ČTK
20. 3. 2019 13:17
Majitelé billboardů si většinu odstraněných poutačů, které dosud skladuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), nejspíš nevyzvednou. Klasické poutače jsou totiž po demontáži nepoužitelné, řekl prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas. Podle něj má cenu vyzvedávat pouze takzvané bigboardy, které mají velkou ocelovou konstrukci. Silničáři sundali celkem 94 billboardů, které dosud skladují. Většinu z nich tak nejspíš čeká likvidace.
Silničáři odstraňují na dálnicích první nelegální billboardy.
Silničáři odstraňují na dálnicích první nelegální billboardy. | Foto: ČTK

"Samotné odstraněné plochy má cenu vyzvedávat pouze v případě velkých ocelových konstrukcí typu bigboard. Menší formáty typu billboard se demontáží nevratně poškodí a mají cenu ocelového šrotu," uvedl Pavlas. Dodal však, že postup záleží na každém jednotlivém provozovateli.

ŘSD demontované billboardy skladuje, o jejich případné likvidaci nerozhodlo. Se sundáváním nelegálních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Celkem jich odstranili necelou stovku. Později ŘSD začalo nelegální poutače místo demontování zakrývat.

Silničáři se původně obávali, že by v případě zrušení zákazu po ŘSD mohli majitelé žádat náhradu škody za zničení jejich majetku. V únoru však Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení dvou pasáží novely zákona o pozemních komunikacích, která zákaz zavedla.

ŘSD tak dostalo potvrzení legálnosti odstraňování poutačů. Úřad však před definitivním rozhodnutím o likvidaci skladovaných billboardů stále čeká, zda si majitelé zařízení nevyzvednou.

V okolí dálnic stále jsou desítky nelegálních billboardů, další stovky jsou u silnic první třídy. Před začátkem platnosti zákazu silničáři napočítali přes tři tisíce takových zařízení.

Specifická je situace kolem zařízení společnosti A.C.E. Media se sídlem v USA. Ta už v minulosti avizovala, že kvůli zákazu a odstraňování billboardů povede s Českem arbitráž. K té však může přistoupit až poté, co jí vznikne škoda, a to se zatím nestalo, protože stát její reklamní plochy zatím neodstraňuje.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Legální zůstávají reklamy například uvnitř obcí, v takzvaném souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy