Avia po dvou letech končí s výrobou elektromobilů. Přispěl k tomu i koronavirus

ČTK ČTK
27. 7. 2020 9:47
Automobilka Avia v Přelouči na Pardubicku zastavila výrobu a vývoj užitkových elektromobilů. V pondělí o tom informovaly Hospodářské noviny. Projekt skončil po dvou letech. Závod nevyrábí ani dieselové nákladní automobily, uvedl list.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

"Projekt Avie na elektrický pohon je v současnosti zmrazen a s anglickým partnerem se nejedná. Podepsala se na tom i pandemie nemoci covid-19," uvedl mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Automobilka předtím vyráběla dieselová nákladní auta, jejich výrobu ukončila na konci loňského roku. "Letos výroba nových vozidel neběží. Kvůli změně evropských norem by byla nutná nová homologace. Snížilo by to rentabilitu malosériové výroby v této kategorii, kde dominují masoví výrobci," řekl mluvčí.

Společnost navíc zastavila i výrobu aut s pohonem 4×4 na zakázku, kterou původně hodlala udržet, píší Hospodářské noviny.

Firma patří od roku 2016 Czechoslovak Group. Do Přelouče v témže roce přestěhovala výrobní linku z pražských Letňan. Výrobu zahájila na sklonku následujícího roku. Dřív podnik patřil indické skupině Ashok Leyland Motors, která v České republice v roce 2013 ukončila výrobu.

Video: Státní pomoc funguje jak za Rakouska-Uherska, samé kolonky a razítka, říká Wichterle

V krizi máte větší odvahu a odhodlání dělat ráznější kroky, jsou také lépe přijímány, říká podnikatel ve strojírenství a sklářství Martin Wichterle. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy