Vychytávky z Vídně pro Prahu: Kolomyčka bude, zahrádky místo parkování asi ne. A dál?

V čem by se mohla Praha od Vídně inspirovat? Přinášíme několik tipů přímo z místa, včetně toho, co na ně říká pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.
O půl milionu lidnatější Vídeň může sloužit pro Prahu jako inspirační zdroj, řekl si radní a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) a vydal se do rakouské metropole na studijní pobyt. My jsme jeli s ním a podívali jsme se, co můžeme a nemůžeme čekat i v Praze.
První tip. Vídeň zavádí veřejné "zahrádky" s posezením. Město je buduje vždy místo dvou parkovacích míst vedle sebe a ve Vídni už si takhle posedíte zhruba na osmdesátce míst. Další si pak staví restaurace a bary, ty už však za to musí platit.
"Nemůžete zajistit parkování pro všechny, ale můžete zde vytvořit něco užitečnějšího," myslí si Petra Jens z městské Agentury pro mobilitu, která se snaží o rozvoj jiné než automobilové dopravy. Místní prý zahrádky akceptují, jediné, na co si ve spojitosti s nimi prý někteří stěžují, je občasný hluk.
"Je to zajímavé, využít takhle jednoduše dvě parkovací místa. Veřejný prostor hned vypadá úplně jinak, lidi tu sedí a odpočívají," uznává Adam Scheinherr. "Zároveň to ale bere parkovací místa a v Praze jich máme nedostatek. Takže spíš to vidím jako využitelné pro jednorázové akce, jako Zažít město jinak," zatím odmítá radní vídeňskou myšlenku.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
26. 7. 2019 6:31
V čem by se mohla Praha od Vídně inspirovat v dopravě? Přinášíme několik tipů přímo z rakouské metropole včetně toho, co na ně říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Ten se do Vídně vydal na studijní cestu a rovnou Aktuálně.cz tamní řešení okomentoval. Zahrádky místo parkovacích míst, lana místo sloupů, myčka na kola, automatické autobusy i metro nebo třeba nákladní tramvaje? Podívejte se a přečtěte si sami, co můžeme a nemůžeme v Praze očekávat.
 

Právě se děje

Další zprávy