FlixBus chystá přímé spoje do Francie nebo Británie. ​Loni přepravil 3,5 milionu lidí

ČTK ČTK
9. 1. 2020 12:40
Autobusový dopravce FlixBus loni v Česku přepravil 3,5 milionu cestujících, meziročně tak svůj provoz navýšil téměř o třetinu. V letošním roce chce dopravce rozšiřovat spojení zejména na mezinárodních trasách, v plánu jsou nové linky z Česka do řady měst na jihu a západě Evropy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Lukáš Bíba

Nové linky plánuje FlixBus zavádět od jara a budou převážně sezonní. "Chceme otevřít další přímá spojení z Prahy, například do Španělska, Francie, Švýcarska, Velké Británie nebo Nizozemska. Pracovat budeme i na dalším propojení českých regionů s evropskými velkoměsty," uvedl ředitel FlixBusu pro Česko a Slovensko Pavel Prouza.

Dopravce rozšiřoval provoz už v loňském roce. Do svého provozního řádu přidával zejména spojení do zahraničí, například na Ukrajinu, do Nizozemska, Belgie, Německa či Bosny a Hercegoviny.

Vedle Prahy mezinárodní spoje nově "vyrážejí" i z dalších měst Česka. Aktuálně FlixBus zastavuje na 63 tuzemských zastávkách. Vedle toho FlixBus loni koupil přepravce Eurolines a převzal jeho evropské aktivity, včetně Česka.

Nová spojení budou zřejmě letos přidávat i další konkurenční autobusoví dopravci. Loni posiloval spoje do zahraničí například Leo Express, který navýšil cesty do Polska či na Ukrajinu, spoje přidával i RegioJet a další dopravci. 

Firma FlixBus vznikla v Německu, na český trh vnitrostátní dopravy vstoupila předloni v srpnu. Je dlouhodobě kritizována konkurenční společností RegioJet. Společnost podnikatele Radima Jančury FlixBus viní ze zneužívání podnákladových cen, dopravce to však odmítá.

Spor na konci loňského roku řešil i soud, u kterého RegioJet žádal zákaz dumpingových cen. Městský soud v Praze však stanovení nejnižších cen odmítl. Podle RegioJetu bylo rozhodnutí soudu proti férovému fungování trhu, další postup společnost zváží. FlixBus naopak verdikt uvítal.

Video: Na železnici se riskuje, pasivně se čeká na nehodu, strojvedoucí jsou pod tlakem, říká Žák

Odpovědní lidé riskují, systém bezpečnosti dostává jednu ránu za druhou, nehody jen náhodu neskončily vážněji, říká exministr dopravy Žák | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy