Finančník Schönfeld koupí od fotbalisty Steinera půlku autobusů jezdících pro FlixBus

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2020 10:40
Investiční skupina RSBC finančníka Roberta Schönfelda získala 50procentní podíl ve společnosti Umbrella Invest Group, která v Česku a v Německu provozuje velkou část autobusů jezdících pod značkou FlixBus. Generálním ředitelem nové společnosti Umbrella Mobility zůstává dosavadní jediný vlastník společnosti Pavel Steiner.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Sama německá firma FlixBus žádné autobusy nevlastní ani neprovozuje. Zajišťuje marketing, prodej lístků a cenovou politiku.

Umbrella Mobility provozuje pro FlixBus mezinárodní linky po celé Evropě, kde má přibližně stovku autobusů a více než 300 řidičů. Po autobusových centrálách v ČR a v Německu otevřela loni v Kodani novou centrálu i pro Skandinávii.

Pro letošní rok počítá s novou linkou spojující Prahu s Barcelonou a s novou pobočkou v Paříži. Firma také investuje do městské a příměstské dopravy, v rámci níž plánuje letos spustit desítky nových spojů v Hamburku a Berlíně.

"Naším společným cílem je nyní vybudovat jednoho z regionálních lídrů v oblasti dopravních služeb," uvedl předseda představenstva a jeden z akcionářů RSBC Miloslav Vyhnal. Česká investiční skupina přináší do Umbrella Mobility vedle finančně silného partnerství know-how ve strategickém managementu a řízení velkých strukturovaných firem, dodal.

Generálním ředitelem Umbrella Mobility zůstává dosavadní jediný vlastník společnosti Pavel Steiner. "RSBC jsme z potenciálních partnerů, kteří o vstup do naší skupiny projevovali zájem, vybrali zejména díky jejímu dobrému a prověřenému jménu, zkušenostem s manažerským řízením i férovému přístupu k portfoliovým společnostem," dodal.

Skupina RSBC vznikla v roce 1998 jako správce restituovaného majetku rodiny Schönfeldů. Dlouhodobě se orientuje na investice do průmyslu, zemědělství, komerčních a rezidenčních nemovitostí a nových technologií. Součástí jejího portfolia je například slovinská zbrojovka Arex, vinařství Zlati Grič, strojírenská firma Bauer Technics nebo londýnský start-up Proversity.

FlixBus je německá značka provozující meziměstskou autobusovou dopravu po celé Evropě a v USA. Společnost zahájila svou činnost v roce 2013 po deregulaci německého trhu. Založili ji v Mnichově tři podnikatelé.

Od roku 2015 se začal FlixBus prosazovat mezinárodně. Má sítě autobusů ve Francii, Itálii, Rakousku, Nizozemsku a Chorvatsku a také linkový provoz překračující hranice až do Skandinávie, Španělska, Anglie nebo střední a východní Evropy. Nyní působí ve 29 zemích, letos vedle autobusů spustil v Německu pod názvem FlixTrain železniční dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy