Restart letecké dopravy se blíží: Emirates zkouší na prvních cestujících covid pasy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
16. 4. 2021 10:44
Letecká společnost Emirates, která je gigantem v oblasti dálkových letů, zavádí na zkoušku takzvané "covidové" pasy. Ty mají umožnit cestování i v době koronavirové pandemie. První cestující emirátských aerolinií Emirates si digitální doklad od Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA) vyzkoušeli ve čtvrtek na letu z Dubaje do Barcelony.
Takhle vypadá aplikace cestovního pasu IATA, který má umožnit cestování i v době koronaviru.
Takhle vypadá aplikace cestovního pasu IATA, který má umožnit cestování i v době koronaviru. | Foto: Emirates

Digitální pas funguje jako mobilní aplikace. Cestující nejprve v aplikaci ověří svou identitu a následně nasdílejí společnosti Emirates svá data s výsledky testu na covid-19. Jedná se o cestovní pas od Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA), která jeho zavedení dlouhodobě podporuje, neboť letectví patří mezi pandemií nejvíce zasažené obory.

Zkušební cestování s koronavirovými pasy probíhá na vybraných letech aerolinií Emirates z Dubaje do Barcelony a z Londýna (letiště v Heathrow) do Dubaje. Brzy společnost přidá i další trasy, jak ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

Pasažéři si před cestou musí stáhnout aplikaci a zaregistrovat se v digitálním pasu. V Dubaji Emirates spolupracují s laboratoří Prime Health Care Labs, která výsledky do aplikace vkládá. Lidé cestující z Velké Británie musí pro totéž využít firmu Screen4 Labs.

Aplikace IATA Travel Pass bude mít v sobě integrovaný registr všech cestovních náležitostí, aby pasažérům umožnila vyhledat aktuální cestovní informace a požadavky ke vstupu do všech zemí, bez ohledu na jejich cestovní itinerář.

Obsahovat bude i registr laboratoří, díky němuž si budou pasažéři
moci v místě odletu vybrat testovací centrum, které splňuje schválené standardy pro testování a případně i požadavky na očkování v jejich finální destinaci, doplnily Emirates v tiskové zprávě.

"Možnost zpracovat cestovní data pasažérů související s covid-19 v digitální podobě jsou cestou kupředu," komentoval to provozní ředitel Emirates Adel Al Redha.

Koronavirové pasy jsou velkým tématem i v Evropské unii. S návrhem na zavedení očkovacích osvědčení v EU přišli v lednu premiéři Řecka či Portugalska, jejichž země stejně jako další jihoevropské státy mají z turistického ruchu výraznou část rozpočtových příjmů.

Poté se rozpoutala debata o etické vhodnosti takového opatření a také o tom, na co všechno by se očkovací pasy využívaly. Nejvíce se zmiňuje právě cestování, některé země již umožňují s očkovacím pasem nebo s potvrzením, že nemoc prodělali a mají dostatek protilátek, přístup na různé kulturní a další akce. Průkopníkem v tomto ohledu je Izrael.

Projekt vakcinačních pasů pro cestování po EU podporují mnohé evropské země včetně Česka nebo Slovenska. Naopak některé státy, jako třeba Německo a Francie, mají výhrady, protože přístup k vakcínám je ve většině zemí stále velmi omezený. Zdůrazňují, že jejich případné zavedení nesmí diskriminovat neočkované a lidi, kteří nemohou být ze zdravotních důvodů očkováni. Připomínají také možné porušování směrnic na ochranu osobních údajů.

Zdrženlivá je také Světová zdravotnická organizace (WHO). Kritici vidí nebezpečí koronavirových pasů také v mutacích koronaviru. V současné době se tak europoslanci i členské země pokoušejí najít shodu, jak konkrétně by pasy měly fungovat. S jejich zavedením se počítá už v létě.

Video: Krizový expert WHO varuje před zavedením covidových pasů (16. 3. 2021)

Krizový expert WHO varuje před zavedením covidových pasů (16. 3. 2021) | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy