Londýn finančně dusí rozestavěná podzemní dráha. Alžbětina linka už měla dávno jezdit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 2. 2020 17:44
V Londýně už přes deset let vzniká obří železniční projekt nazvaný po britské královně Alžbětě II. - Alžbětina linka. Dopravní podnik původně sliboval, že projekt, který má propojit západ a východ Londýna, bude hotový už předloni v prosinci. Minulý měsíc ale úřady termín opět posunuly.
Elizabeth line (Linka Alžběta) bude po dokončení dlouhá více než 100 kilometrů.
Elizabeth line (Linka Alžběta) bude po dokončení dlouhá více než 100 kilometrů. | Foto: Reuters

Kdy bude hotovo?

Cestující měli kompletní Alžbětinu linku podle původních plánů využívat už předloni v prosinci. Dokončení obřího projektu ale nabralo zpoždění.

Podle serveru BBC potřebují konstruktéři ještě čas třeba na dokončení vývoje softwaru nebo ozkoušení bezpečnostních systémů. Zástupce TfL Mike Brown se v lednu nechal slyšet, že je především nutné zajistit, aby byl traťový systém společnosti Siemens kompatibilní se systémem ve vlacích firmy Bombardier.

Do provozu v posledních třech letech postupně vešly jednotlivé úseky železnice, například už od předloňského léta funguje část vedoucí od stanice Liverpool Street po Shenfield. V současné době zbývá dobudovat trasu od Paddingtonu na Liverpoool Street a trať Whitechapel-Abbey Wood.

Dopravní úřad slavnostní přestřižení pásky posunul už v létě 2018 na loňský podzim, potom na březen 2021. Letos v lednu termín znovu změnil, tentokrát na září až prosinec příštího roku. Optimističtější výhledy hovoří už o létě. 

 

Právě se děje

Další zprávy