Londýn finančně dusí rozestavěná podzemní dráha. Alžbětina linka už měla dávno jezdit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 2. 2020 17:44
V Londýně už přes deset let vzniká obří železniční projekt nazvaný po britské královně Alžbětě II. - Alžbětina linka. Dopravní podnik původně sliboval, že projekt, který má propojit západ a východ Londýna, bude hotový už předloni v prosinci. Minulý měsíc ale úřady termín opět posunuly.
Dnes britský premiér Boris Johnson se ještě jako starosta Londýna přišel podívat na stavbu Alžbětiny linky. Snímek je z března 2015 z budování stanice Liverpool Street.
Dnes britský premiér Boris Johnson se ještě jako starosta Londýna přišel podívat na stavbu Alžbětiny linky. Snímek je z března 2015 z budování stanice Liverpool Street. | Foto: ČTK

Alžbětina linka v číslech

Alžbětina linka se bude táhnout 118 kilometrů dlouhou trasou. Vlaky by měly ročně svézt kolem 200 milionů pasažérů. Celkem 31 zastávek prošlo pouze rekonstrukcí, deset z nich musí dopravní úřad nově postavit. Právě stavba nových stanic se neplánovaně protáhla.

Práce na železničním megaprojektu začaly 15. května 2009 ve stanici Canary Wharf, a sice za účasti někdejšího britského premiéra Gordona Browna a toho současného Borise Johnsona. Johnson tehdy působil jako starosta Londýna.

Podle britského dopravního úřadu se do několikaletého budování zapojilo na 15 000 pracovníků. 

 

Právě se děje

Další zprávy