Ve všech pražských tramvajích půjde zaplatit kartou, banka dostane provizi 2 procenta

ČTK ČTK
8. 11. 2018 11:24
Všechny tramvaje pražské MHD budou během první poloviny roku 2019 vybaveny terminály pro platbu jízdného platební kartou. Dopravní podnik (DPP) podepsal čtyřletou smlouvu se společností Bankovní informační technologie, která přístroje do tramvají namontuje. Potvrdila to mluvčí DPP Aneta Řehková.
Systém už funguje na několika linkách v Ostravě.
Systém už funguje na několika linkách v Ostravě. | Foto: Visa

Pražský dopravní podnik zaplatí firmě provizi 1,99 procenta z ceny jízdenky. Vlastníkem firmy Bankovní informační technologie je ČSOB. Kartou lze nyní platit v tramvajích linek 18 a 22. V některých českých městech už platba kartou v MHD funguje.

"Je to trend dnešní doby a my rádi vyhovíme potřebám našich pasažérů, pro které to bude jednoznačně znamenat zvýšení komfortu a kvality poskytovaných služeb," uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Foto: DPP

DPP plánuje, že bezkontaktní platby budou možné u prostředních dveří. U tramvají 14T budou zařízení na platby dvě, protože tyto tramvaje nemají v prostředním článku dveře.

Přístroj funguje tak, že jakmile cestující nastoupí a přiloží k přístroji kartu, vyjede mu jízdenka, kterou si na něm předtím navolil. Vloni si takto jízdenku koupilo asi 5000 cestujících měsíčně.

V současné době je možné kromě zmíněných tramvají číslo 18 a 22 platit jízdné bezkontaktní platební kartou také v autobusové lince číslo 119 a na lince AE, která spojuje centrum města s letištěm v Ruzyni. O bezkontaktních platbách v metru zatím podnik neuvažuje.

DPP rovněž postupně obnovuje automaty na jízdenky. Oproti původním nové umožňují platit nejen mincemi, ale i bezhotovostně. V první polovině příštího roku bude vyměněno dalších 100 automatů, a to převážně ve stanicích metra.

Kartou mohou v MHD zaplatit cestující například v Ostravě, kde takto zaplatili dva miliony jízdenek za asi 40 milionů korun. Stejně tak mohou lidé platit v Karlových Varech nebo Liberci a dalších městech.

 

Právě se děje

Další zprávy